23.1 C
Belgrade
subota, 2 jula, 2022

PUTIN PORUČIO SVETU: Operacija u Ukrajini iznuđena, zadaci će biti ispunjeni do kraja

NAJČITANIJE

- Advertisement -

SANKT PETERBURG – Predsednik Rusije Vladimir Putin ponovio je danas da je specijalna vojna operacija u Ukrajini bila iznuđena i neophodna i naglasio da će svi zadaci te operacije biti ispunjeni do kraja.

„Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini odluka je suverene države, zasnovana na pravu da brani svoju bezbednost. U takvoj situaciji, uzimajući u obzir rizike i pretnje koji su u porastu, odluka Rusije o sprovođenju specijalne vojne operacije bila je iznuđena”, kazao je on.

- Advertisement -

„Teška, ali, bezuslovno, iznuđena i neophodna. To je odluka suverene zemlje koja ima bezuslovno pravo, zasnovano na Povelji UN, da čuva svoju bezbednost”, istakao je Putin, preneo je Sputnjik.

Svi zadaci operacije će biti ispunjeni, a zalog tome je hrabrost i heroizam vojnika, konsolidacija društva, naveo je predsednik Rusije.

Prema njegovim rečima, ruski vojnici brane pravo Rusije na slobodan i bezbedan razvoj, boreći se protiv pseudovrednosti, degradacije i dehumanizacije.

- Advertisement -

Zapad nastavlja da pumpa Ukrajinu oružjem, ne žaleći novac za širenje rusofobije, istakao je Putin na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu na kome su glavne teme: ruska ekonomija, kriza u svetu i operacija u Ukrajini.

„Konsolidacija ruskog društva daje snage ruskim vojnicima”, naglasio je predsednik Rusije, prenosi Tanjug.

Svi koji nastavljaju da sarađuju sa Rusijom nalaze se pod pritiskom evropskih država i suočavaju se s direktnim pretnjama, upozorio je Putin.

Ruski predsednik je ukazao na to da suverenitet u 21. veku ne može biti fragmentaran, te da je važno braniti ne samo politički, nego i ekonomski i tehnološki suverenitet.

Zahvaljujući razvoju tehnologije Rusija ima hipersonično oružje za koje ne postoji pandan u svetu, naglasio je Putin.

Mračne prognoze za rusku ekonomiju se nisu obistinile

SANKT PETERBURG – Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da se mračne prognoze za rusku ekonomiju nisu obistinile i da će Rusija nastaviti da se razvija kao „otvorena ekonomija” uprkos neviđenim sankcijama Zapada, prenosi Tas s.

„Postepeno vraćamo privredu u normalu. Prvo smo vratili stabilnost finansijskog tržišta, bankarskog sistema i lanca maloprodaje, a od tada ubrizgavamo likvidnosti u privredu da podržimo kompanije, održimo zaposlenost i sačuvamo radna mesta. Mračne prognoze za rusku ekonomiju izrečene još proletos nisu se ostvarile”, rekao je Putin u obraćanju na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu (SPIEF).

On je istakao da će Rusija nastaviti da radi sa zapadnim kompanijama, dodajući da će Moskva nastaviti da širi ekonomsku saradnju „sa onima koji to žele”.

Takođe je primetio da se svi koji nastavljaju da sarađuju s Rusijom nalaze pod pritiskom evropskih država i suočavaju s direktnim pretnjama.

„Neću reći ništa novo ako podsetim da se svi koji žele da nastave da sarađuju s Rusijom izlažu otvorenom pritisku Sjedinjenih Američkih Država i Evrope. Ponekad dolazi čak i do direktnih pretnji, ali ipak takve ucene malo znače kada je reč o zemljama na čijem su čelu pravi lideri koji jasno razumeju šta su tuđi, a šta nacionalni interesi”, naglasio je Putin, prenosi Tanjug.

Ruski lider je ocenio da su evropski političari vlastitim rukama zadali ozbiljan udarac svojoj ekonomiji.

Dodao je da Moskva „zna da se među liderima evropskih zemalja na nivou neformalnih razgovora krišom govori o veoma alarmantnim izgledima koje primena sankcija ne samo protiv Rusije, već protiv bilo koje države, može imati pre ili kasnije, i koje mogu uticati na sve, uključujući i zemlje članice Evropske unije i evropske kompanije”.

Prema njegovim rečima, „do sada nije došlo do toga, ali evropski političari su već zadali ozbiljan udarac svojoj ekonomiji, i to su uradili sami, svojim rukama”.

Putin je podvukao da Rusija treba da se osloni na razvoj domaće ekonomije i privatnog biznisa, i da nastavi sa smanjenjem administrativnih opterećenja.

Osvrćući se na pitanje globalne prehrambene krize, šef ruske države je rekao da pozdravlja inicijativu Ujedinjenih nacija za rešavanje tog problema, preneo je Sputnjik.

„Rusija ne sprečava isporuke ukrajinskog žita na svetsko tržište, nismo mi ti koji su minirali ukrajinske luke”, poručio je on uz opasku da bi najtužnija varijanta bila da Ukrajina izvozi žito u zamenu za oružje.

Prema njegovom mišljenju, postoji pet ili šest mogućnosti za izvoz žita iz Ukrajine i vlasti u Kijevu mogu same da reše kako će to činiti, ne obazirući se na svoje „gospodare preko okeana”.

Putin je naveo da Rusija ima kapacitete da značajno poveća izvoz prehrambenih proizvoda i đubriva, kao i količine isporuka žita, koje bi već u sledećoj sezoni mogle da budu veće za oko 50 miliona tona.

Takođe je procenio da u ovom trenutku ne postoje potrebne pretpostavke za promenu svetskih cena đubriva.

„Zbog nedostatka đubriva, cene prehrambenih proizvoda rastu, a to nosi opasnost od gladi u siromašnim zemljama. Sve je to na savesti SAD i Evropske unije”, zaključio je Putin.

Pravila novog svetskog poretka postavljaće jake zemlje

SANKT PETERBURG – Pravila novog svetskog poretka će postavljati jake, suverene države, koje ne idu po trajektoriji koju im je neko drugi zacrtao, izjavio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin, prenosi Tanjug.

„Treba da se menjamo, da osećamo duh vremena. Rusija stupa u novu epohu moćne, suverene zemlje”, zaključio je ruski predsednik u obraćanju na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

Kako je naveo Rojters, njegov govor trajao je 73 minuta.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti