21 C
Belgrade
nedelja, 3 jula, 2022

PUTIN PODIŽE ULOG: Spremite nuklearno oružje!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Predsednik Rusije Vladimir Putin sastao se ministrom odbrane Sergejem Šojguom i načelnikom Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerijem Gerasimovom, prenosi Sputnjik.

Putin je kao odgovor na agresivne izjave na Zapadu naredio Ministarstvu odbrane da prevede ruske snage za obuzdavanje u specijalni režim borbenog dežurstva.

„Zapadne zemlje ne samo što preduzimaju neprijateljske korake protiv naše zemlje u ekonomskoj sferi, mislim na nelegitimne sankcije, što svi dobro znaju, već najviši zvaničnici vodećih zemalja NATO-a dozvoljavaju agresivne izjave prema našoj zemlji, stoga naređujem ministru odbrane i načelniku Generalštaba da snage ruske vojske za obuzdavanje uvedu u specijalni režim borbenog dežurstva“, rekao je ruski lider.

- Advertisement -

Sastanak se održava u svetlu specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Specijalna vojna operacija Rusije sa ciljem demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine počela je 24. februara. U petak je kretanje trupa obustavljeno u očekivanju mogućih pregovora sa Kijevom, ali je zbog odbijanja ukrajinske strane da u njima učestvuje operacija nastavljena u subotu.

Podsećamo da su u februaru u Rusiji održane vežbe snaga za strateško obuzdavanje. Tokom vežbi proveravana je gotovost za izvršavanje postavljenih zadataka, kao i pouzdanost naoružanja strateških nuklearnih i nenuklearnih snaga.

- Advertisement -

Strateške nuklearne snage Rusije je opšti naziv glavnog naoružanja trupa i snaga u Oružanim snagama Ruske Federacije, koje kao glavno naoružanje imaju strateško i taktičko raketno-nuklearno naoružanje. Ponekad se nazivaju i

Bela kuća je saopštila da NATO ne preti Rusiji, ocenivši da je naređenje predsednika Rusije Vladimira Putina oposebnom režimu borbenog dežurstva u ruskim snagama za odvraćanje – odgovor na pretnje „koje ne postoje“.

Prethodno je Putin, na sastanku s ministrom odbrane Rusije Sergejom Šojguom i načelnikom Generalštaba Valerijem Gerasimovom naredio da se ruske snage za obuzdavanje prebace na poseban režim borbenog dežurstva.

On je naveo da najviši zvaničnici vodećih zemalja NATO dozvoljavaju i agresivne izjave protiv Rusije, prenosi Sputnjik.

„Rusija nikada nije bila pod pretnjom NATO-a, Ukrajine“, rekla je portparolka američke administracije Džen Psaki.

„Pre svega, ovo je obrazac ponašanja koji vidimo kod predsednika Putina tokom ovog sukoba. To je stvaranje pretnji koje ne postoje da bi se opravdala dalja agresija“, rekla je ona.

- Advertisement -
SourceB92
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti