PUTIN O POSETI NENSI PELOSI NA TAJVANU: Zašto je ta baba morala da se mota tamo

Obavezno pročitajte

Posete američkih zvaničnika Tajvanu u kontekstu nesuglasica sa Rusijom pokazuje njihovo samopouzdanje, osećajem nekažnjivosti i neracionalnosti, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na plenarnom sastanku međunarodnog diskusionog kluba „Valdaj“.

Komentarišući posetu Tajvanu predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi, ruski lider je ukazao na iracionalnost postupaka Vašingtona.

- Advertisement -

„Dešava se to što se dešava – tragedija u Ukrajini. Ceo Zapad se obrušio na nas, pokušavajući da upropasti našu ekonomiju, isporučuje oružje i municiju Ukrajini, koje vredi milijarde dolara, oni se bore protiv Rusije. Ali zašto u isto vreme treba kvariti odnose sa Kinom? Da li su oni normalni? To je potpuno suprotno zdravom razumu i logici“, rekao je Putin.

„Zašto je ta baba (Pelosi) morala da se mota po Tajvanu kako bi isprovocirala Kinu na neku vrstu uzvratne reakcije, dok u isto vreme sa Rusijom ne mogu nikako da regulišu odnose zbog onoga što se dešava u Ukrajini? Gluposti. Izgleda li da u svemu tome ima neke suptilne duboke ideje? Mislim da nema. To je sve glupost. Samopouzdanje i osećaj nekažnjivosti – to je ono što leži u osnovi ovakvih iracionalnih postupaka“, dodao je on.

Prema Putinovim rečima, svi gestovi koji se povezuju sa posetom visokih zvaničnika Sjedinjenih Država Tajvanu u Rusiji se doživljavaju kao provokacija.

„Tajvan je, bez ikakve sumnje, sastavni deo Kine. Mi smo se uvek držali ovog stava i on se kod nas ne menja“, naglasio je predsednik Ruske Federacije.

Poseta Pelosi Tajvanu početkom avgusta izazvala je žestoke kritike Kine. Ubrzo nakon dolaska Pelosi u Tajpej, kineska vojska je počela vazdušne i pomorske vojne vežbe u blizini Tajvana i probna lansiranja konvencionalnih projektila u moru istočno od tog ostrva, navodi britanska agencija.

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu