Putin na ručku sa Kim Džong Unom: Radimo u ime mira i stabilnosti u regionu

Obavezno pročitajte

Moskva i Pjongjang nastoje da ojačaju veze partnerstva i dobrosusedstva i deluju u ime mira, stabilnosti i prosperiteta u regionu, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na svečanoj večeri održanoj u čast lidera Severne Koreje Kim Džong Una. Putin je takođe nazdravio za blagostanje i prosperitet naroda Rusije i Severne Koreje i dalje jačanje saradnje između dveju zemalja.

„Naši odnosi su nastali tokom korejske borbe za slobodu 1945. godine, kada su se sovjetski i korejski vojnici rame uz rame borili protiv japanskih militarista. I danas nastojimo da ojačamo veze prijateljstva i dobrosusedstva, delujemo u ime mira, stabilnosti i prosperiteta u našem zajedničkom regionu“, rekao je on tokom svečane večere.

- Advertisement -

On je dodao da se zvanična poseta severnokorejskog lidera odvija u prijateljskoj atmosferi.

Putin je skrenuo pažnju na obimnu agendu i program aktuelne posete Kim Džong Una.

Kako je rekao, ona ne uključuje samo posetu kosmodromu „Vostočni“, već i druge velike visokotehnološke klastere, industrijska preduzeća i inovacione centre na ruskom Dalekom istoku.

Ruski lider primetio je da Kim Džong Un prati politiku bivših rukovodilaca Republike Kim Il Sunga i Kim Džong Ila, kao i da nastavlja njihov rad. On je dodao da su njegovi prethodnici bili pravi prijatelji, sledbenici i pristalice izgradnje najbližih odnosa i veza između Severne Koreje i Rusije.

Sa svoje strane, Kim Džong Un je izrazio iskrenu zahvalnost na pozivu i toplom gostoprimstvu.

„Pre svega, dozvolite mi, druže Putine, da Vam izrazim iskrenu zahvalnost što ste nas ljubazno pozvali, bez obzira na zauzetost i rukovođenje državnim poslovima, iskreno nam pokazujete toplo gostoprimstvo“, rekao je on na početku svog obraćanja na svečanoj večeri.

On je istakao da je sa Putinom razgovarao o strateškoj i taktičkoj saradnji između Moskve i Pjongjanga.

Lider Severne Koreje istakao je da je sa Putinom razgovarao o situaciji u Evropi, kao i da su detaljno razmatrali vojno-političku situaciju na Korejskom poluostrvu.

„Drug Putin i ja smo upravo podrobno razgovarali o vojno-političkoj situaciji na Korejskom poluostrvu i u Evropi. Postigli smo zadovoljavajući konsenzus o daljem jačanju strateške i taktičke saradnje, podrške i solidarnosti u borbi za zaštitu suverenog prava na bezbednost, za stvaranje garancija trajnog mira, kako u regionu, tako i širom sveta“, naglasio je on.

Kim Džong Un takođe je izrazio uverenje u pobedu vojske i naroda Rusije u zoni specijalne vojne operacije.

„Uveren sam da će ruska vojska i narod sigurno odneti veliku pobedu u svetoj borbi za kažnjavanje zla koje pretenduje na hegemoniju i gaji ekspanzionističke iluzije, i pobediće u borbi za stvaranje stabilnog okruženja za razvoj“, istakao je Kim.

On je dodao da smatra da se njegova poseta Rusiji odvija u svetlu borbe između napretka i reakcionizma, pravde i nepravde u svetu.

„Naša današnja poseta odvija se u vreme kada se na međunarodnoj sceni odvija žestoka konfrontacija između napretka i reakcionizma, između pravde i nepravde, a proces (izgradnje) multipolarnog sveta snažno se razvija zahvaljujući zajedničkoj volji i ujedinjenoj moći nezavisnih snaga“, rekao je lider Severne Koreje.

Severnokorejski lider primetio je da će njegova poseta Rusiji poslužiti kao važan trenutak za transformaciju veza između Pjongjanga i Moskve u neraskidivi odnos strateške saradnje.

„Širenje i razvoj korejsko-ruskih odnosa prijateljstva i saradnje ne samo da u potpunosti odgovara interesima naroda dveju zemalja, već je i uslov savremenosti koja teži nezavisnosti. Radiću sa predsednikom (Rusije Vladimirom Putinom) na izgradnji dugogodišnjih stabilnih korejsko-ruskih odnosa orijentisanih ka budućnosti i na njihovoj osnovi energično stimulisati izgradnju jakih država i sprovoditi pravu međunarodnu pravdu“, naglasio je severnokorejski lider.

„Predlažem da podignemo čašu za dobro zdravlje uvaženog predsednika Ruske Federacije Vladimira Vladimiroviča Putina, za nove pobede velike Rusije, za kontinuirani razvoj rusko-korejskog prijateljstva i za zdravlje svih koji su ovde prisutni“, dodao je Kim Džong Un.

Nakon večere, susret dvojice lidera, koji je trajao oko pet časova, je završen.

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

MOMIR STOJANOVIĆ: Opomena vlastima da razmisle ko je oslonac srpske politike na KiM

Nekadašnji načelnik Vojnobezbednosne agencije Momir Stojanović misli da je događaj u Banjskoj "poslednja opomena vlastima u Beogradu da se...

Još priča na sličnu temu