PUTIN: Iznenadićemo druge zemlje kada se kod njih pojavi hipersonično oružje

Obavezno pročitajte

Putin o supersoničnom oružju

Predsednik Rusije Vladimir Putin uveren je da će Rusija imati sredstva za borbu protiv hipersoničnog oružja koje bi moglo da se pojavi u drugim zemljama.

„Ono (hipersonično oružje) će se pojaviti. Ali mislim da možemo prijatno da iznenadimo naše partnere da, kada se kod njih pojavi ovakvo oružje, mi ćemo sa velikim stepenom verovatnoće imati sredstva za borbu protiv takvog oružja“, rekao je Putin u intervjuu za televiziju „Rusija 1“.

- Advertisement -

Ruski lider napomenuo je da danas niko ne može da obori hipersonične rakete.  

„Danas niko ne može da ih obori. Brzine su takve da ih je nemoguće presresti. To je i jedinstvenost naše trenutne situacije. Ponavljam još jednom: sa velikim stepenom verovatnoće imaćemo sredstva za borbu protiv hipersoničnog oružja do vremena kada vodeće zemlje sveta budu imale hipersonično oružje“, zaključio je predsednik.

putin,

© CC0 / WIKIPEDIAKoliko je konkurentna hipersonična raketa iz Kine

On je uveren da će se hipersonično oružje, koje danas ima Rusija, pojaviti u budućnosti i u drugim vodećim vojnim silama, ali da ga za sada nijedna druga država nema.

Rusija – lider u svetu

On je precizirao da je Rusija na prvom mestu kada su u pitanju nove vrste oružja, uključujući hipersonično oružje.

„Ne samo što modernizujemo tradicionalni potencijal vojske, već uvodimo nove sisteme. U tom smislu, sa uverenošću možemo da kažemo da smo po ovom pokazatelju danas prvi u svetu“, naveo je Putin.

„Pitali ste me kako je to moglo da se predvidi? Kako će se razvijati situacija? Šta je tu bilo teško, kada su Sjedinjene Američke Države objavile da se povlače iz Sporazuma o protivraketnoj odbrani? Dakle, trebalo je, polazeći od toga, da pravimo svoje planove i osiguramo bezuslovnu bezbednost Rusije“, naglasio je Putin.

Krajem prošle godine u Rusiji je na dužnost stupio prvi raketni puk naoružan raketnim sistemom „Avangard“ sa hipersoničnim krstarećim blokovima – oružjem koje nema analoge u svetu. Takođe su u toku ispitivanja drugih najnovijih modela ruskog naoružanja, uključujući hipersoničnu protivbrodsku krstareću raketu „Cirkon“ i perspektivni strateški raketni sistem „Sarmat“.

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

RASKOŠ I VELIKI PROFITI: Koliko vredi vila Radoičića i kako je stekao toliko bogatstvo?

Vila Milana Radoičića koju je pretresla kosovska policija pre nekoliko dana otvorila je pitanje legalnosti imovine bivšeg potpredsednika Srpske...

Još priča na sličnu temu