Putin i Zelenski pristali da se sastanu sa mirovnom misijom afričkih lidera

Obavezno pročitajte

KEJPTAUN – Južnoafrički predsednik Siril Ramafosa izjavio je danas da su predsednici Rusije i Ukrajine pristali da u odvojenim sastancima razgovaraju sa delegacijom šefova afričkih država o planu za okončanje rata u Ukrajini.

Ramafosa je tokom vikenda telefonom razgovarao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim koji su mu rekli da će afričke lidere ugostiti u Moskvi i Kijevu.

- Advertisement -

Ministarka energetike Španije: EU će najverovatnije uskoro zabraniti…

Mirovnu misiju činiće, pored Ramfose i predsednici Zambije, Senegala, Konga, Ugande i Egipta, saopšteno je iz kabineta šefa Južne Afrike, javlja Beta.

U saopštenju se navodi da su Putin i Zelenski dali zeleno svetlo za započinjanje priprema sastanaka ali bez dodatnih informacija o mogućim parametrima razgovora.

Zelenski je ranije rekao da neće razmatrati mirovni sporazum za okončanje rata sve dok se ruske snage potpuno ne povuku sa ukrajinske teritorije.

Kina počinje najavljenu mirovnu misiju za Ukrajinu

Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš obavešten je o planiranim sastancima afričke delegacije i pozdravlja tu inicijativu.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

Uhapšeni Srbi na Kosmetu, pronađeni noževi, čekić, sprejevi, srpske zastave…

Službenici tzv. Kosovske policije uhapsili su noćas dvojicu državljana Srbije nakon što su kod njih pronašli pendrek, maskirnu masku,...

Još priča na sličnu temu