Putin će potpisati dekret s odgovorom na ograničenje cene nafte naredne sedmice

Obavezno pročitajte

MOSKVA – Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da namerava da potpiše dekret o uzvratnim preventivnim merama na uvođenje ograničenja cena ruske nafte u ponedeljak ili utorak.

„Mislim da ću dekret potpisati negde u ponedeljak ili utorak. To su preventivne mere”, rekao je Putin novinarima.

Predsednik Rusije je dodao da uvođenje ograničenja neće štetiti ruskom budžetu i kompanijama, jer Rusija prodaje naftu po približno sličnim cenama.

Embargo na isporuke nafte koja se transportuje morskim putem iz Rusije u Evropsku uniju stupio je na snagu 5. decembra.

EU, Grupa sedam – Velika Britanija, Nemačka, Italija, Kanada, SAD, Francuska, Japan, kao i Australija, dogovorile su se o ograničenju cene ruske nafte koja se isporučuje morem na 60 dolara po barelu.

SAD, EU i Velika Britanija zabranjuju svojim kompanijama da pružaju transportne, finansijske i osiguravajuće usluge tankerima koji prevoze naftu iz Rusije po ceni iznad dogovorenog nivoa.

Rusija priprema dekret kao odgovor na ove mere, preneo je Tanjug.

Prethodno je potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak rekao da Rusija planira da stvori i pokrene mehanizam do kraja 2022. godine koji će ruskim kompanijama zabraniti da trguju naftom sa zemljama koje su ograničile cenu ruske nafte.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

Rani radovi “Čede podmornice”

Propali advokat Čeda Stojković zvani "Čeda podmornica" u svojoj bližoj ali i daljoj okolini poznat je kao teški alkoholičar,...

Još priča na sličnu temu