Putin: Afrika postaje centar moći – Rusija će doprineti razvoju afričkog kontinenta

Obavezno pročitajte

Afrički kontinent postaje centar moći, njegova politička i ekonomska uloga eksponencijalno raste i svi će morati da uzmu u obzir tu objektivnu realnost, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin.

On je na plenarnoj sednici u okviru samita „Rusija-Afrika“ istakao da Rusiju i afrički kontinent vezuju bliske veze prijateljstva.

- Advertisement -

„Ideali slobode, poštovanja i suvereniteta su principi koje imaju lideri afričkih zemalja i koji su i danas važni prilikom formiranja multipolarnog sveta“, dodao je Putin.

Nestabilnost u Africi – nasleđe kolonijalizma

Situacija u mnogim regionima Afrike je nestabilna, a to je teško nasleđe kolonijalizma, politike „zavadi pa vladaj“, ocenio je Putin. On je dodao da Rusija nudi pomoć u rešavanju situacije na afričkom kontinentu i da je spremna da obučava vojsku i razmenjuje iskustvo po liniji bezbednosnih organa.

Putin je takođe saopštio da Rusija povećava isporuke poljoprivrednih proizvoda u afričke zemlje – u prvih šest meseci ove godine poslala je skoro 10 miliona tona žita, uprkos sankcijama koje ozbiljno otežavaju isporuke ruskih prehrambenih proizvoda. Prošle godine je isporučeno 11,5 miliona tona žita u afričke zemlje.

Ruski lider je naglasio i da će Rusija uvek biti odgovoran snabdevač poljoprivrednih proizvoda i to besplatno svim zemljama kojima je to potrebno. Kako je rekao, Rusija će nastaviti da doprinosi razvoju afričkog kontinenta davanjem novih trgovinskih preferencija.

On je dodao da pažnja Moskve prema Africi stalno raste, što se ogleda u planovima Rusije da poveća diplomatsko prisustvo na kontinentu. „Spremni smo da obnovimo i otvorimo nova predstavništva, kao i da povećamo broj zaposlenih u nekoliko postojećih ambasada“, rekao je ruski lider.

Rusija takođe učestvuje u naporima da se ublaži dužnički teret afričkih zemalja, stoga će izdvojiti još oko 90 miliona dolara za otpis dugova, saopštio je Putin.

Ruski lider je saopštio i da trgovina sa afričkim zemljama raste, uprkos teškim uslovima na globalnim tržištima. „Povećanju trgovinskog prometa, njegovoj diversifikaciji doprineće aktivniji prelazak na obračune u nacionalnim valutama“, ocenio je Putin.

Ne izbegavamo da razgovaramo o Ukrajini

Govoreći o ukrajinskom pitanju, Putin je rekao da Rusija ne izbegava da razgovara o toj krizi. On je istakao da Rusija poštuje planove Afrike za rešavanje sukoba u Ukrajini.

„Uzmimo, na primer, inicijativu jednog broja afričkih država za rešavanje ukrajinske krize. To je kritičan problem, ne izbegavamo da ga razmotrimo. To samo po sebi mnogo govori, jer su ranije sve posredničke misije bile monopolizovane isključivo od strane zemalja sa takozvanom razvijenom demokratijom. Sada nije tako, sada je i Afrika spremna da pomogne u rešavanju problema koji su, čini se, izvan zone njenih primarnih interesa. Poštujemo vaše inicijative i pažljivo ih razmatramo“, rekao je Putin.

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

Poljski predsednik: Ukrajina je davljenik koji može da povuče sve za sobom

Poljski predsednik Andžej Duda uporedio je Ukrajinu sa davljenikom koji se hvata za sve i preti da potopi sve...

Još priča na sličnu temu