Putin: Afrika – jedan od polova multipolarnog sveta

Obavezno pročitajte

Rusija će nastaviti da pomaže afričkim zemljama u jačanju njihovog suvereniteta i aktivnijem učešću u rešavanju globalnih pitanja, poručio je predsednik Rusije Vladimir Putin u pozdravu učesnicima i gostima Ekonomskog i humanitarnog foruma „Rusija-Afrika“.

„Danas se Afrika sve sigurnije deklariše kao jedan od polova multipolarnog sveta u nastajanju. Ovde uzimaju maha pozitivne promene u proizvodnji i poljoprivredi, u transportnoj infrastrukturi i energetskom kompleksu, zdravstvu i obrazovanju, kao i drugim oblastima“, ocenio je ruski lider.

- Advertisement -

Kako je dodao, važno je što je poslednjih godina saradnja Rusije sa Afrikom dostigla novi nivo.

„Nameravamo i dalje da je razvijamo: da podstičemo trgovinu, investicije, produbljujemo saradnju, zajedno radimo na pitanjima kao što su borba protiv siromaštva, obuka savremenih kadrova, osiguravanje prehrambene bezbednosti, klimatske promene. Naravno, nastavićemo da na svaki mogući način pomažemo afričkim partnerima u jačanju nacionalnog i kulturnog suvereniteta, u aktivnijem učešću u rešavanju regionalnih i globalnih pitanja”, navodi se u pozdravu Putina učesnicima i gostima ekonomskog i humanitarnog foruma „Rusija-Afrika“.

Takođe se navodi da Rusija podržava težnje afričkih zemalja ka socijalnoj i ekonomskoj stabilnosti i napretku.

Putin je izrazio uverenje da će forum dati dodatni podsticaj političkoj i humanitarnoj saradnji Rusije i afričkih zemalja na duže staze, da će postati važan događaj u rusko-afričkim odnosima i da će im dati još kompleksniji, sveobuhvatniji karakter, prenosi Sputnjik.

Drugi samit i ekonomsko-humanitarni forum „Rusija-Afrika“ biće održan 27 – 28. jula u Sankt Peterburgu. Sputnjik je medijski partner događaja.

Očekuje se da će se ruski lider uoči samita sastati sa delegacijom Etiopije, kao i sa predsednikom Egipta Abdelom Fatahom el Sisijem.

Danas u Sankt Peterburg stižu šefovi afričkih delegacija.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

MOMIR STOJANOVIĆ: Opomena vlastima da razmisle ko je oslonac srpske politike na KiM

Nekadašnji načelnik Vojnobezbednosne agencije Momir Stojanović misli da je događaj u Banjskoj "poslednja opomena vlastima u Beogradu da se...

Još priča na sličnu temu