30.5 C
Belgrade
utorak, 5 jula, 2022

PUKLI SU KAO ZVEČKA: Evropa predstavlja plan za prekid oslanjanja na ruska goriva

NAJČITANIJE

- Advertisement -

BRISEL – Evropska komisija će danas predstaviti plan vredan 210 milijardi evra o tome kako Evropa može da prekine oslanjanje na ruska fosilna goriva do 2027. godine.

Sukob u Ukrajini podstakao je Evropsku uniju da preispita energetsku politiku usred zaoštrenih zabrinutosti zbog snabdevanja energenata, navodi Tanjug.

- Advertisement -

Rusija isporučuje 40 odsto gasa EU i 27 odsto nafte, a zemlje EU se trenutno bore da dogovore sankcije na rusku naftu. Kako se navodi u nacrtu dokumenta da bi se zemlje oslobodile zavisnosti od ruskih goriva Brisel će predložiti trostruki plan, a to je prelazak na uvoz više gasa koji nije ruski, brže uvođenje obnovljive energije i više napora za uštedu energije.

Nacrt mera, koji bi mogao da se promeni pre nego što budu objavljeni, uključuje mešavinu zakona EU, neobavezujućih šema i preporuka koje bi nacionalne vlade mogle da preuzmu.

Planovi ocrtavaju kratkoročni napor za isporuke gasa koji nije ruski, naglašavajući potencijal za povećanje uvoza tečnog prirodnog gasa iz zemalja uključujući Egipat, Izrael i Nigeriju.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti