18.8 C
Belgrade
nedelja, 28 novembra, 2021

PRVO SU NAS BOLI, A SADA ĆE DA NAS KLJUKAJU: Odobrena pilula protiv kovida!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Velika Britanija je postala prva zemlja u svetu koja je odobrila pilulu protiv kovida, nakon što su tamošnje zdravstvene vlasti odobrile ovaj lek za kućnu upotrebu, preneo je “Dejli mejl”.

Kako se navodi, “molnupiravir” je za ljude koji su pozitivo testirani na kovid i imaju najmanje jedan faktora rizika da razviju teško oboljenje, poput gojaznosti, preko 60 godina starosti, dijabetesa ili srčane bolesti.

Britanski zdravstveni regulator MHRA rekao je da je lek bezbedan i efikasan u smanjenju rizika od hospitalizacije i smrti kod ljudi sa blagim i srednjim simptomima kovida koji su u povišenom riziku od virusa.

- Advertisement -

Pilula, koja će se prodavati pod imenom “Lagevrio”, davaće se dvaput dnevno ljudima u nedelji od pozitivnog testa na kovid. Lek kompanije MSD radi tako što sprečava replikaciju virusa i tako smanjuje težinu infekcije. MHRA ukazuje da se lek treba uzeti što je pre moguće nakon pozitivnog testa i to u prvih pet dana.FOTO: ShutterstockFOTO: Shutterstock

Britanski ministar zdravlja Sadžid Džavid rekao je da ovaj tretman “menja situaciju” za najugroženije slojeve stanovništva, koji su u riziku od kovida čak i pored vakcine.

– Danas je istorijski dan za našu zemlju, jer je Britanija sada prva zemlja u svetu koja je odobrila antivirusni lek protiv kovida koji se može uzeti kod kuće. Ovo će promeniti situaciju za najugroženije, koji će uskoro moći da prime revolucionarni tretman – rekao je Džavid, dodajući da vlada i NHS rade ubrzano da postave plan za raspodelu “molnupiravira” pacijentima putem nacionalne studije.

- Advertisement -

Izvršna direktorka MHRA Džun Rajn opisala je tretman kao “još jedan lek koji će se dodati našem oružju protiv kovida”.

– Ovo je prvi u svetu odobren antivirusni lek za ovu bolest koji se može uzeti u usta umesto da se daje intravenozno. To je važno jer znači da se može dati van bolnice, pre nego što kovid napreduje u težu fazu – rekla je.

“Molnupiravir” su napravili farmaceutski gigant “Merk” i njegov partner “Ridžbek bioterapije”. Pilula radi tako što uvodi greške u genetski kod virusa kako bi narušila njegovu sposobnost replikovanja u ljudskim ćelijama, a to radi tako što napada enzim koji virus koristi na napravi svoje kopije.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti