PRVI KONTIGENT POMOĆI SRPSKOJ: Srbija prva pritekla u pomoć RS

Obavezno pročitajte

Srpska se uz pomoć Srbije bori protiv opasne pošasti. Prvi kontigent pomoći za bitku protiv virusa korona stigao je u utorak u Banjaluku iz Srbije. Isporučeno je 10 respiratora, 30.000 epidemioloških maski, 50.000 rukavica, 2.000 zaštitnih odela i 200 zaštitnih naočara. To je ujedno i prva pomoć koju je Republika Srpska dobila od neke zemlje.

O značaju te pomoći za Republiku Srpsku i tome šta ona govori o odnosu sa Srbijom, razgovarali smo sa urednicom informativnog programa Radija Republike Srpske Miljom Brkić, koja za Sputnjik kaže da narod u Republici Srpskoj u teškim trenucima zna da za pomoć uvek može da se prvo obrati Srbiji.

- Advertisement -

Srbija je tu za Srpsku u borbi protiv pošasti

„Na tu pomoć se ne gleda sa materijalnog aspekta, već se ona posmatra sa uverenjem da dolazi od nekog ko je u svim trenucima tu za nas, kao što smo i mi, s ove strane Drine, uvek tu za našu braću u Srbiji“, istakla je Brkić.

Brkić je napomenula da su im respiratori trenutno najpotrebniji, a da je upravo Srbija ta, koja je prva od svoje pomoći iz Kine izdvojila deo za Republiku Srpsku.

Pomoć je iz Banjaluke danas upućena zdravstvenim ustanovama širom Republike Srpske.

„Suvišno je govoriti o tome koliko je ona u ovom trenutku korisna zdravstvenim radnicima i pacijentima. Naravno da je ona neophodna i svrsishodna, ali, kao što rekoh, ona nema samo materijalni, već i društveni značaj, jer dolazi sa porukom da Srbija brine o Republici Srpskoj“, naglašava sagovornica Sputnjika.

U Republici Srpskoj u sredu je registrovano 17 novih slučajeva zaraze virusom korona, što znači da je ukupan broj obolelih porastao na 243.  Premnulo je ukupno četvoro starijih ljudi, koji su imali različita hronična oboljenja.

Banjaluka je i dalje žarište virusa – evidentirano je 157 slučajeva, a više od 2.000 građana je pod zdravstvenim nadzorom.

Preventivne mere i situacija u Banjaluci

U Republici Srpskoj i dalje traje vanredna situacija. Kretanje je dozvoljeno samo u periodu od 5.00 do 20.00 sati, a rastojanje između ljudi mora da bude najmanje metar.

Banjaluka je prva uvela restriktivne mere i zatvorila tržne centre i ugostiteljske objekte. Otvorene su samo prehrambene prodavnice i apoteke, a angažovane su i privatne firme za dostavu, koje najstarijima donose hranu i lekove.

„Mlađi stanari u zgradama svakog jutra čiste i dezinfikuju rukohvate na ogradama i dugmad u liftovima, tako da je, s te strane, Banjaluka pokazala veliku odgovornost“, napominje Brkić.

Ona priča da su preventivne mere u početku nailazile na otpor, ali da sada nema većih kršenja i da ih Banjalučani, generaano, poštuju.

Zatvorena izletišta i najveći park u Banjaluci

Brkić nam svedoči da je u parkovima i izletištima danas primećen veći broj ljudi, koje je iz kuća izmamilo lepo vreme.

Zbog toga su donete nove mere – zatvorena su sva izletišta i park „Mladen Stojanović“, najveći park u Banjaluci, a zabranjeno je i vežbanje u teretanama na otvorenom.

„Ta mera je donesena jer su, prema prognozama stručnjaka, ova i sledeća sedmica ključne u borbi protiv korona virusa. Poštovanjem dosadašnjih i novih mera u naredne dve sedmice, nadamo se da će ova situacija moći da se drži pod kontrolom“, objasnila je Brkić.

Penzioneri će moći u nabavku

Republički štab za vanredne situacije juče je doneo odluku da se starijima od 65 godina dozvoljava izlazak iz kuće utorkom i petkom u periodu od 7.00 do 11.00 sati, kako bi mogli da podignu penzije i odu u nabavku.

Prema rečima naše sagovornice, penzioneri koji su već juče bili na ulicama, poštovali su preventivne mere.

Fond za pomoć i obnovu privrede – ključni faktor

Brkić kaže da se prva procena ukupne privredne štete u Republici Srpskoj očekuje prvog maja i napominje da će, u narednom periodu, fond za pomoć i obnovu privrede, o kom je ranije govorila predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, odigrati ključnu ulogu u ekonomskom oporavku.

„Taj fond je formiran i očekuje se da će, putem radnih sredstava, raspolagati sa 500.000.000 maraka. Preporučeno je i da svi koji mogu, bila to javna ili privatna preduzeća ili fizička lica, uplate određeni iznos sredstava u fond. Danas je iz kabitena predsednice saopšteno da se predsednica odrekla polovine martovske plate, koju je uplatila u fond“, istakla je sagovornica Sputnjika.

Brkić tvrdi da je budžet Republike Srpske stabilan. U martu su isplaćene sve budžetske obaveze, Srpska je u ovu godinu ušla sa suficitom od 77.000.000 maraka, čijim delom Vlada finansira već dospele obaveze.

„Polovinu marta, veliki broj privrednih društava nije radio, a verovatno će tako biti i u aprilu. Vlada je preuzela njihove martovske poreze i doprinose, a u aprilu će im, uz to, uplatiti i minimalnu platu. Naravno, pozivaju se i poslodavci da, u skladu sa svojim mogućnostima, nadomeste taj nedostatak u plati“, objašnjava Brkić.

Moguće ukidanje graničnih karantina

Ulaz stranim državljanima u Republiku Srpsku zabranjen je već više od dve nedelje, a državljani BiH koji žele da pređu granicu, prvo moraju da prođu preglede u šatorskim karantinima.

Prema rečima naše sagovornice, sva testiranja koja su do sada rađena u graničnim karantinima utvrdila su zanemariv broj obolelih građana, pa u Ministarstvu zdravlja razmatraju ukidanje obavezan pregled na graničnim prelazima.

SourceSputnjik

Ostavite komentar

Najnovije objave

Vučić: Inflacija do kraja godine 8 odsto, sada je 11,5

Govoreći na RTS-u o inflaciji, Vučić je rekao da ćemo završiti godinu na 8 posto, sada je 11,5 odsto,...

Još priča na sličnu temu