Prvi čovek Bundesvera smenjen zbog tvrdnji o snazi ruske armije

Obavezno pročitajte

Ukoliko bi predsednik RF naredio opštu mobilizaciju, ne bi imao kadrovskih problema da to i ostvari, tvrdio je general Eberhard Corn, što je oštro odbacio Ben Hodžis, bivši komandant američkih snaga u Evropi.

Dva meseca pošto je izabran za ministra odbrane, jednu od najizazovnijih funkcija u Šolcovoj vladi, Boris Pistorijus je počeo da povlači prve važne kadrovske poteze. Posle postavljenja bliskog saradnika Nilsa Hilmera za državnog sekretara Pistorijus je imenovao i novog načelnika nemačkih oružanih snaga, general-majora Karstena Brojera (59), piše „Špigl”.

- Advertisement -

Brojer, šef Teritorijalne komande nemačke armije, zameniće na poziciji „generalnog inspektora” Bundesvera generala Eberharda Corna (63), koji se prošle jeseni našao na udaru kritike zbog svoje, kako je ocenjeno, pogrešne analize ruskih i ukrajinskih vojnih sposobnosti.

Brojer preuzima čelnu poziciju u Bundesveru dok Nemačka nastoji da pojača svoje vojne kapacitete nakon odluke kancelara Šolca da zbog ruske vojne intervencije u Ukrajini uloži 100 milijardi evra u unapređenje odbrane.

Iz Ministarstva odbrane su poručili da su se i Brojer i Hilmer dokazali svojim radom u kriznim situacijama. Tokom velikog izbegličkog talasa Hilmer je bio na čelu odeljenja za rešavanje ovog problema, dok je Pistorijus bio lokalni ministar unutrašnjih poslova u pokrajini Donja Saksonija.

Brojer je postao poznat široj javnosti kao vođa nemačkog tima za borbu protiv pandemije kovida 19, pre svega zbog brzog sprovođenja vakcinacije stanovništva, zbog čega je i dobio nadimak „korona general”. Njegov uspon na poziciju „generalnog inspektora” Bundesvera učiniće ga vojnikom najvišeg ranga u zemlji. General Brojer donosiće važne operativne odluke u Ministarstvu odbrane, ali će ujedno biti i vojni savetnik kancelara Olafa Šolca.

Eberhard Corn bio je generalni inspektor od aprila 2018, nakon što ga je imenovala ministarka odbrane Ursula fon der Lajen. Kako pišu nemački mediji, Corn će konačnu odluku o razrešenju dobiti u četvrtak, posle obilaska nemačkih jedinica raspoređenih u Estoniji zajedno s predsednikom Frankom-Valterom Štajnmajerom.

General Corn, koji odlazi u prevremenu penziju, pao je „u nemilost” zbog, kako je kasnije ocenjeno, zapanjujuće loše procene snaga ruske vojske, koju je otvoreno kritikovao i bivši komandant američke vojske u Evropi Ben Hodžis.

Najviše rangirani nemački general je u septembru prošle godine u intervjuu za magazin „Fokus” naveo da je opasnost od otvaranja novog fronta razlog zbog kojeg Nemačka okleva da pošalje još teškog naoružanja Kijevu. Kalinjingrad, Baltičko more, finska granica, Moldavija, Gruzija moguće su nove tačke napada, tvrdio je Corn. On smatra da, iako je 60 odsto ruskih kopnenih trupa angažovano u Ukrajini, kopnena vojska, ali i ruska mornarica i vazdušne snage, i dalje imaju neiskorišćene kapacitete. „Ukoliko bi Putin naredio opštu mobilizaciju, ne bi imao kadrovskih problema da to i ostvari”, uveren je nemački general.

Ove tvrdnje oštro je odbacio komandant američkih snaga u Evropi od 2014. do 2017. godine, general Ben Hodžis. On je ocenio da je Corn izneo zapanjujuće lošu procenu ruskih mogućnosti, koja, kako kaže, nažalost pokazuje kako nemačka elita razmišlja.

„Sama Finska bi smrvila ruske snage, dok bi Litvanija i Poljska ugušile Kalinjingrad za nedelju dana”, napisao je Hodžis na „Tviteru”.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

SPREMA SE NAPAD NA JAKOVA MILATOVIĆA!

Kako nezvanično saznajemo iz krugova jedne od bezbednosnih službi iz regiona, Jakov Milatović je ozbiljno bezbednosno ugrožen i ne...

Još priča na sličnu temu