4.8 C
Belgrade
subota, 27 novembra, 2021

PROTIV NOVINARA TANJUGA PODNETA PRIJAVA: Zato što negira genocid u Srebrenici, ne slaže se sa tom tezom!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

SARAJEVO- Istitut za istraživanje genocida Kanada (IGK) podneo je Tužilaštvu Bosne i Hercegovine krivičnu prijavu protiv novinara Tanjuga Marka Ivasa zbog negiranja genocida u Srebrenici.

Ivas je u kabinetu predsedavajućeg Predsedništva Bosne i Hercegovine Željke Komšića u Sarajevu devetog novembra tokom intervjua negirao genocid u Srebrenici, koji je utvrđen pravosnažnim presudama međunarodnih i nacionalnih sudova, navedeno je u prijavi.

Na taj način je, kako se dodaje, počinio krivično delo iz člana Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, odnosno njegovih odredbi koje se odnose na zabranu negiranja genocida, koje je u julu doneo bivši Visoki predstavnik Valentin Incko, prenosi Beta.

- Advertisement -

Kao dokaz iznetih tvrdnji IGK je predao materijalni dokaz iz medija u kome se, kako je navedeno, jasno i nedvosmisleno vidi negiranje genocida u Srebrenici, što je krivično delo.

Član Predsedništva BiH Željko Komšić prekinuo je intervju za Tanjug nakon što je novinar negirao genocid u Srebrenici, navodeći da je to bio „strašni zločin, a potom je kazao da se ne slaže sa presudama Međunarodnog suda u Hagu, koji je presudio da se u Srebrenici desio genocid.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti