22.1 C
Belgrade
nedelja, 19 septembra, 2021

PROTIV FARMAKOMAFIJE: Indija otkrila prvi test za detekciju korone!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Indija dobila sva odobrenja za upotrebu tata krispr testa

Indija je pronašla nov test za virus korona, koji prepoznaje njegov genetski niz. Test „Tata KRISPR“ je napravljen u Institutu genetike i integrativne biologije i danas je dobio sva potrebna odobrenja za komercijalnu upotrebu, saopštilo je Ministarstvo nauke i tehnologije Indije.

Ovo je prvi dijagnostički test u svetu, u kome se koristi specijalno prilagođen protein Cas9 za uspešno otkrivanje virusa, koji izaziva kovid 19. U testu se koriste najnovija tehnologija uređivanja genoma za dijagnostiku bolesti KRISPR. Novi test ima osetljivost 96 procenata i specifičnost 98 procenata.

- Advertisement -

„Test „Tata KRISPR“ obezbeđuje tačnost tradicionalnih PCR testova, sa bržim rokovima isporuke, jeftinijom opremom i jednostavnijom upotrebom. Ovo je značajno dostihnuće indijske nauke, koja je za manje od 100 dana od faze istraživanja došla do stabilnog i pouzdanog testa. Pored toga KRISPR je futuristička tehnologija, koja se može koristiti za otkrivanje mnogih drugih patogena u budućnosti“, navodi se u saopštenju.

indija

© AP PHOTO / ODED BALILTY

Indija je na drugom mestu u svetu po broju obolelih od virusa korona, prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja u državi je registrovano 5,4 miliona obolelih. Ozdravilo je više od 4,3 miliona ljudi, na lečenju je 1,01 milion, dok je borbu sa virusom izgubilo više od 86 hiljada ljudi.

- Advertisement -

Svetska zdravstvena organizacija objavila je 11. marta epidemiju novog virusa korona, kovid 19, za pandemiju. Prema poslednjim podacima, u svetu je do danas zaraženo više od 30,3 miliona ljudi, od čega je više od 948 hiljada umrlo.

- Advertisement -
Sourcesputnik
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti