14.8 C
Belgrade
ponedeljak, 27 septembra, 2021

PROTESTI SRBA ŠIROM SVETA: „Vučiću, izdao si Srbiju, nas nećeš prevariti“ (VIDEO)

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Građani Republike Srbije koji žive u dijaspori i prijatelji širom sveta ujedinili su se u globalni protest za demokratiju, slobodu, ljudska prava i ljudske živote u Srbiji. Protestuje se u raznim delovima zemljine polulopte: Amsterdamu, Briselu, Berlinu, Bostonu, Cirihu, Hamburgu, Helsinkiju, Londonu, Njujorku, Oslu, Parizu, Pragu i Vankuveru. Simbol protesta u svim gradovima je ključ, čime se šalje poruka da Srbiju treba osloboditi od represije.

Na fotografijama koje stižu iz Beča šalju se poruke predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, gde se iskazuje nezadovoljstvo trenutnim stanjem, represijom i manjkom demokratije u zemlji i pružđa se podrška lekarima koji su ustali protiv nepravde.

- Advertisement -

– Vučiću, lopove, izdao si Srbiju! Dijasporu nećeš prevariti – bila je jedna od dominantnih poruka iz Beča.Poruka iz Beča, FOTO: TwitterPoruka iz Beča, FOTO: Twitter

Zahteva se takođe poštovanje ljudskih prava i medijskih sloboda.

- Advertisement -

Naši državljani u Parizu razvili su veliku srpsku trobojku nedaleko od Ajfelove kule. Sa tog mesta poručuju da je u Srbiji sve laž.

– Lažni izbori, lažni parlament, uskoro lažna Vlada, lažne brojke obolelih i preminulih od koronavirusa. Ne možemo više da ćutimo na uništavanje demokratije i slobode – rekao je Lazar Karapandža, koji se ubratio u ime organizatora protesta „Democracy 4 Serbia“.

Srpski državljani okupili su se i u prestonici Norveške Oslu, odakle su poslali poruku režimu:

Državljani Srbije okupili su se na protestu i u Cirihu, rekavši da su u Švajcarsku otišli u potragu za boljim životom, jre u „naprednoj Srbiji“ nemaju mesta i nemaju rođake u Vladi. Kako kažu, demonstriraju jer ne žele da i ostala njihova rodbina i prijatelji odu sutra iz istih razloga.

– Mi ovde možemo da glasamo da li ćemo u EU ili NATO. To u Srbiji ne može. NEma demokratije i dok nema demokratije, neće biti bolje u Srbiji. To treba da zapamtimo i svi treba da znaju – rekao je jedan od govornika.

Nekoliko desetina građana okupilo se i u Amsterdamu:

Srbi iz Helsinkija takođe su učestvovali u protestima pod organizacijom „Democracy 4 Serbia“:

Protestovalo se gotovo u svim skandinavskim zemljama, a nekoliko desetina građana okupilo se i u Stokholmu. Tamošnje Regulatorno telo za elektronske medije podržalo je protest srpske dijaspore.Protesti u Stokholmu, FOTO: Privatna arhivaProtesti u Stokholmu, FOTO: Privatna arhiva

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

1 KOMENTAR

  1. Vratite se u Srbiju i branite Kosmet (za vašu informaciju Kosovo i Metohiju a ne samo Kosovo). Prebijenu paru ne date za lobiranje u korist Srbije. Mi koji smo tu hoćemo da živimo i radimo a ne da ginemo.

Ostavite komentar

Najnovije vesti

%d bloggers like this: