PROTESTI LOME BELORUSIJU: Lukašenko blokirao medije

Obavezno pročitajte

Lukašenko pod sve većim pritiskom

Belorusko udruženje novinara saopštilo je da su, između ostalih, blokirani sajtovi američkog Radija Sloboda i poljskog satelitskog TV kanala Belsat.

Belorusiji su nastavljeni protesti protiv predsednika Aleksandra Lukašenka, avlasti su blokirale sajtove više od 50 medija, javlja AP.

- Advertisement -

Belorusko udruženje novinara saopštilo je da su, između ostalih, blokirani sajtovi američkog Radija Sloboda i poljskog satelitskog TV kanala Belsat, namenjeni Belorusiji, kao i da je državna izdavačka kuća obustavila štampanje dve glavne nezavisne novine, Narodne volje i Komsomolske pravde.

Protesti nezapamćeni u Belorusiji po veličini i trajanju, počeli su posle predsedničkih izbora 9. avgusta, na kojima je Lukašenko osvojio šesti mandat, a za koje opozicija smatra da su bili neregularni i traži da predsednik podnese ostavku posle 26 godina na vlasti.

Policija je odgovorila oštro, primenjujući silu i privodeći oko 7.000 demonstranata. To je, međutim, kako navodi AP, imalo kontraefekat, jer su se protesti proširili u zemlji, uključujući i na neke od najvećih fabrika, koje su bile glavna uporišta Lukašenka.

lukašenko,

Na najvećem skupu do sada, 16. avgusta, u Minsku se okupilo čak 200.000 demonstranata.

Novi protesti danas

Svjatlana Tihanovska, glavna Lukašenkova suparnica na prošlim izborima, najavila je za nedelju nove masovne proteste opozicije.

– Bliže smo nego ikad ostvarenju našeg sna – poručila je u video poruci Tihanovska iz Litvanije, gde je izbegla posle izbora iz straha da bi mogla biti uhapšena, kao što se ranije desilo nekim Lukašenkovim protivnicima.

U subotu su stotine žena obučene u belo formirale u Minsku ljudski lanac u znak protesta. U drugom protestu uveče se okupilo oko 3.000 ljudi.

Demonstranti ističu da su nezadovoljni opadanjem životnog standarda i Lukašenkovim odbacivanjem opasnosti od epidemije korona virusa i njegovim pritiscima na opoziciju.

Lukašenko tvrdi da su protesti podstaknuti sa Zapada, uključujući SAD, i da NATO raspoređuje snage na zapadnim granicama Belorusije.

1 COMMENT

Ostavite komentar

Najnovije objave

Razvojni put Dijane Hrkalović: Od državne sekretarke do „Vile na skaju“

Bivša državna sekretarka u Ministarstvu unutrašnjih poslova, Dijana Hrkalović, koristila je telefon sa 'skaj' aplikacijom skrivajući se iza nadimaka...

Još priča na sličnu temu