PROTEST U NIŠU: Vlast ne misli da je vazduh prioritet

Obavezno pročitajte

Pred Gradskom kućom u Nišu održan je protest „Provetrimo Niš, dišimo slobodno“, kojem je prisustvovalo više od 200 građana. Skup su organizovali Pokret mladih Niša i opoziciona koalicija „Niš, moj grad“. Odbornik koalicije „Niš moj grad“ Miodrag Stanković rekao je na skupu da odbornici opozicije Skupštine Grada Niša godinama unazad ukazuju na zdrastvene probleme koje građani imaju zbog zagađenog vazduha i da je vazduh u Nišu iz dana u dan sve zagađeniji, a gradonačelnica i njeni saradnici ne smatraju to prioritetom i ništa ne čine kako bi zagađenje smanjili.

FOTO: Direktno.rs

Jedan od zahteva bio je da se donese operativni plan za smanjenje zagađenja vazduha, a kao važnu stvar organizaoti su naveli da se treba doneti i plan za pošumljavanje.

– Zahtevamo da se obrazuje Gradska uprava za zaštitu životne sredine i da građani svakodnevno dobijaju informacije o tome koliki je stepen zagađenja, u kojim delovima grada i u kom dobu dana je ono najveće naglasio je – Miodrag Stanković.

On je dodao da traže i da se uvede besplatan gradski prevoz u vreme velike zagađenosti vazduha, kako bi se stimulisali vozači automobila da koriste javni prevoz, kao i da se novim tenderom za izbor prevoznika u gradskom javnom saobraćaju propiše da ga mogu obavljati samo „autobusi koji kao pogonsko gorivo koriste Euro 4 i Euro 5, gas ili električni pogon“.

Okupljeni građani žele da se poštuje Zakon o zaštiti životne sredine i da se svim fabrikama naloži obaveza kontrole emisije štetnih gasova i zagađenja životne sredine.

FOTO: Direktno.rsFOTO: Direktno.rs

Oni imaju spremljeno deset zahteva i oni će biti predati gradskoj vlasti. Ukoliko ona ne učini ništa da se promeni katastrofalno zagađenje, planira se radikalizacija protesta.

Ostavite komentar

Najnovije objave

GORAN VESIĆ: Deo pruga u veoma lošem stanju zbog toga što se decenijama nije ulagalo

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić je, povodom pet iskliznuća iz šina vagona s opasnim materijama od početka...

Još priča na sličnu temu