13.5 C
Belgrade
sreda, 30 septembra, 2020

Protest „Stop represiji države“: Istraga o prebijanju dvojice studenata stoji

NAJČITANIJE

UZNEMIRUJUĆE: Delili drogu osnovcima, roditelji dece ih tukli bejzbol palicama (VIDEO +18 )

U ruskom gradu Barnaul grupa dilera podelila je grupi osnovaca nižih razreda narkotike, uglavnom ekstazi i spid u vidu bombona i žvaka.

“PUTIN OSLOBODIO LAVOVE I TIGROVE“ Na sve spremni da spreče kršenje izolacije?

Jutros na društvenim mrežama "eksplodirala" je vest kako su "ruske vlasti na nalog predsednika Vladimira Putina, oslobodile na stotine lavova, kako...

OGLASILA SE I KUBA: Imamo lek. Spremni smo da snabdevamo i ostatak sveta

Kuba tvrdi da ima dovoljno rezervi antivirusnog leka koji se koristi za lečenje korona virusa da pokrije potražnju kod kuće, kao i potrebe drugih...

HOLBRUK OTKRIO, SVET U ŠOKU: Milo je korisna bitanga, radio je za NATO tokom bombardovanja Srbije

Milo i prevareCrnogorski predsednik se hrabro suprotstavio Slobodanu Miloševiću i pomagao NATO u ogromnoj meri tokom rata na...

Protest „Stop represiji države“ koji su organizovali studenti i predstavnici organizacije „ZA Krov nad glavom“ održan je ispred Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu. Okupljeni su zatražili da se pronađu napadači koji su u junu ove godine prebili dvojicu studenata nakon protesta za zaštitu zelenila.

Ko je u junu ove godine napao Marka Đelevića i Mihajla Nikolića, dvojicu studenata i aktivista „Združene akcije Krov nad glavom“, ko su nalogodavci tog napada, ali i da li je iko od pripadnika policije sankcionisan zbog slomljene ruke kokju je Slobodanka Ninić zadobila prilikom intervencije, kada je iz svog stana u centru Novog Sada iseljena.

- Advertisement -

Ta su pitanja pre više od nedelju dana uputili na pet različitih adresa, ali odgovor do sada nisu dobili.

Studenti i aktivisti „Združene akcije Krov nad glavom“ Mihаjlo Nikolić i Mаrko Đelević pretučeni su 8. juna usred dana u kampusu Univerziteta u Novom Sadu nakon protesta za zaštitu zelenila u Novom Sadu, a dan kasnije pretučen je i Dejan Bagarić, takođe u kampusu, nakon protesta „Jedan od pet miliona“.

Miran Pogačar iz „ZA Krov nad glavom“ kazao je na drugom protestu u kampusu Novosadskog univerziteta za N1 da je ćutanje instutucija znak da se radi o represiji države.

- Advertisement -

„Imamo nasilje ne samo države, nego i batinaša koji su pretukli tri osobre dan za danom u kampusu univerziteta. To je jedna vrsta nasilja koje se toleriše. Počinioci u slučaju dva studenta nisu pronađeni“, kazao je Pogačar.

Naglasio je da su predstavnici „krova nad glavom“ više puta išli u policiju da se raspitaju dokle se stiglo sa istragom, i da su utvrdili da istrage uopšte nema.

„Više puta smo odlazili u stanicu, tražili da nas obaveste šta se dešava sa istragom. Oni je još nisu ni počeli, jer je trebalo da zovu osumnjičene na prepoznavanje, a da Marko i Mihajlo odu na to prepoznavanje. To se do sada nije desilo. Govorili su ‘zvaćemo vas, zvaćemo vas’, ali do danas – ništa“, izjavio je Pogačar.

Organizacija se, kako navodi, obratila i lično ministru policije Nebojši Stefanoviću, i ministarstvima policije i pravde, kao i Gradu Novom Sadu.

- Advertisement -

„Stefanović je obećao da će počinioci biti pronađeni u kratkom roku, ali se nije mrdnulo do danas“, kazao je Pogačar.

Dodaje, međutim, da policija „prilično promptno šalje krivične prijave“ članovima „Krova nad glavom“.

„Šest prekršajnih prijava dobijeno je u slučaju kada su naši članovi navodno remetili javni red i mir, a 15 krivičnih prijava smo dobili na iseljenju porodice Mandić. Srećom, odbranili smo to iseljenje, ali nas je policija sve privela. Mi smo ušli sami u policijska kola, nismo se opirali, tako da tu nema krivičnog dela za koje nas terete, a to je da smo ih sprečavali u izvršenju službene dužnosti“, izjavio je Pogačar.

Jedan od uslova sa protesta je i da se „rasvetli slučaj Slobodanke Ninić“.

„Da se vidi šta se desava sa istragom u slučaju Slobodanke Ninić. Ona je iseljena na način kao da se dešava neki teroristički napad. Žena je bolesna od raka, a u intervenciji joj je policija slomila ruku. Mi želimo da znamo da li su procesuirani policajci odgovorni za taj čin“, kaže Pogačar.

Protest "Stop represiji države": Istraga o prebijanju dvojice studenata stoji 1
Izvor N1

Uoči protesta, u kampusu su se pojavila i sva mladića, koja tvrde da su sa Pravnog i Ekonomskog fakulteta, a koji su dovikivali učesnicima protesta. Oni su nosili šajkaču i četničku šubaru i držali fotografije.

Za N1 su rekli da protestuju jer smatraju da je situacija zloupotrebljena, da su studenti pretučeni „zbog šaranja po drveću“, a ne zato što su studenti.

- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti

TURSKI MEDIJI NAPALI MILOŠA BIKOVIĆA DA JE JERMENSKI PLACENIK: Ovako im je odgovorio!

Biković se oglasio na prozivke Turskih medijaNakon pisanja turskih medija kako je Miloš Biković jermenski plaćenik, naš glumac...

NE VERUJTE IM NA REČ: Srpski građevinci prevareni u Nemačkoj!

Građevinci prevareni u Nemačkoj od strane poslodavcaNagovorio je zemljake da potpišu da rade u Sloveniji, pa ih potrpao...

(VIDEO)(FOTO)DETALJNO IZ NAGORNO-KARABAHU: Poginulo 200 Azerbejdžanskih i 17 Jermenskih vojnika!

Nagorno-Karabahu, izvestaj o borbenim dejstvima iz sata u satVlada Jermenije proglasila je ratno stanje zbog eskalacije situacije u...

VUČIĆ SE BRANI: U Azerbejdžanu se ne ratuje Srpskim oružjem!

Vučić odgovorio na pitanja novinara pri obilasku zavrsnih radova na Galeriji "Belgrade"Predsednik Srbije obišao je završne radove na...

NOVI NAPAD IZ PRIŠTINE: U Preševu otvorena kancelarija sa ovom namenom!

Kancelarija za pomoć otvorena u PreševuCilj formiranja prištinske Kancelarije za pomoć stanovnicima Preševske doline nije konkretna pomoć Albancima...