PROTERANO 15.000 SRBA: Četvrt veka od „Bljeska“

Obavezno pročitajte

Prošlo je 25 godina od vojno-policijske akcije „Bljesak“ koju su sprovele hrvatske vojne, paravojne i policijske snage 1. maja 1995. godine pod rukovodstvom tadašnjeg predsednika Hrvatske Franja Tuđmana.

Hrvatske vojno-policijske snage 1. i 2. maja 1995. godine izvršile su akciju “Bljesak” na zapadnu Slavoniju, koja je bila zona pod zaštitom UN, gde su ubili 283 Srba, uključujući 114 civila, među kojima 56 žena i osmoro dece. U akciji je proterano 15.000 Srba.

Ovu operaciju isplanirali su Franjo Tuđman (predsednik Hrvatske), Gojko Šušak (ministar odbrane Hrvatske), Janko Bobetko (načelnik Generalštaba hrvatske vojske), Petar Stipetić (general-potpukovnik hrvatske vojske), Imre Agotić (general-potpukovnik hrvatske vojske), Mladen Markač (general major hrvatske policije), Luka Džanko (general-major hrvatske vojske). 

Operacija je počela u 05:00 časova 1. maja 1995. godine, artiljerijskim napadima na srpske položaje od Pakraca do Jasenovca, sa zapadne strane i od Donjih Bogićevaca preko Medara do Pakraca sa istočne strane ZS. Oko 16.000 pripadnika hrvatskih snaga napalo je iz više pravaca manje od 4.000 pripadnika tadašnje Vojske Republike Srpske Krajine 1. maja u 5.30 sati, a stanovništvo je zatečeno na spavanju. Oko šest časova, hrvatski oklopni odred ušao je u „tampon“ zonu, koju je u regionu Pakraca trebalo da štite pripadnici jordanskih „plavih šlemova“.

Oko 1.500 pripadnika Srpske Vojske Krajine je zarobljeno i odvedeno u logore u Bjelovaru i Virovitici. Nakon što su ih zarobili, hrvatski sudovi osudili su veliki broj Srba za ratne zločine, od kojih neki i dalje izdržavaju kazne.

Oko 18.000 Srba napustila je svoja ognjišta i izbegla u Republiku Srpsku i tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju, odakle se, prema podacima UNHCR-a, vratio neznatan broj, i to uglavnom starijih ljudi.

Ostavite komentar

Najnovije objave

JENS STOLTENBERG: Rusija na proleće pokreće veću ofanzivu

BRISEL - Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je danas da se Alijansa plaši da će na proleće doći do...

Još priča na sličnu temu