OPOZICIJA SE DELI: Pronaći novo mesto za spomenik Stefana Nemanje

Obavezno pročitajte

Sklanjanje spomenika Stefanu Nemanji sa Savskog trga nakon promene vlasti u Beogradu neće biti ni lako ni brzo, jer će stručnjaci ali i građani morati da budu konsultovani oko adekvatnije lokacije za tako veliko delo, kažu predstavnici opozicionih partija koje smo pitali da li će ukoliko budu bili u prilici, to jest ukoliko dođu na vlast, pomeriti ovu ogromnu statuu.

SPOMENIK Foto: FoNet/ Instagram predsednika Srbije

Ni oko ovog pitanja među opozicijom nema saglasnosti, osim što je većina spremna da se obaveže da će preispitati finansiranje spomenika, koje je proglašeno tajnom.

- Advertisement -

Dejan Atanacković, vizuelni umetnik, predavač na univerzitetima u Firenci, objavio je na svom Fejsbuk profilu poziv opoziciji da se pred građanima javno obaveže da će po dolasku na vlast ukloniti „sramnu statutu“ sa Savskog trga.

Miloš Jovanović, predsednik DSS, kaže da spomenik neće pomerati.

– Lično mislim, nezavisno od estetskog suda, da se spomenik nalazi na pravom mestu i da će uz Istorijski muzej Srbije i vraćanje Korunovićeve fasade zgradi Pošte činiti jednu skladnu celinu – kaže Jovanović za naš list.

Ni Konstantin Samofalov, generalni sekretar SDS, nije za pomeranje spomenika.

– Rodonačelnik loze Nemanjića zaslužuje spomenik u glavnom gradu. Ono što ostavlja prostor za sumnju jesu troškovi izrade i postavljanja spomenika. Potrebno je utvrditi sve detalje, a ukoliko se ispostavi da je bilo zloupotreba, odgovorni će morati da budu sankcionisani – naveo je on za Danas.

Upitan da li spomenik ostaje on odgovara potvrdno.

Dok Marina Lipovac Tanasković, predsednica odborničke grupe Narodne stranke u Skupštini Beograda, predlaže premeštanje na adekvatniju lokaciju.

– Spomenik osnivaču srpske srednjovekovne države je važno i značajno za Srbiji. Umetničko rešenje ruskog autora je odlično – Stefan Nemanja, koji se nalazi na raspuklom vizantijskom šlemu ispod kog se nalazi Savino žezlo. Ali lokacija nije adekvatna, o čemu su se i mnogi urbanisti složili. Naša ideja će svakako biti da se premesti na adekvatnu lokaciju – kaže ona.

A oko adekvatne lokacije Radomir Lazović, član Malog veća Ne davimo Beograd, predlaže konsultacije sa strukom.

– Šta da se radi sa preskupim spomenikom nije jednostavno pitanje. Svakako mu treba naći drugo, adekvatnije mesto, ali bi trebalo uključiti i stručnjake i otvoriti debatu u javnosti kakvi su nam spomenici potrebni.

Da se struka pitala, ovo se sigurno ne bi desilo, ali hajde da barem ovo loše iskustvo iskoristimo pa da na njemu nešto naučimo. Takođe, trebalo bi koristiti i iskustvo Severne Makedonije, koja ima ogromnih problema sa sličnim spomenicima koje je prethodna vlast platila stotine miliona evra. Moramo napraviti analizu troškova, istražiti malverzacije i utvrditi odgovornost – kaže Lazović.

Kako dodaje, vreme je za smenu gradske vlasti, odnosno naprednjačke ekipe koja razara kako urbanističko i ekonomsko, tako i kulturno-istorijsko tkivo našeg grada.

Osim struke treba uključiti i građane u donošenje odluke o spomeniku, smatra Đorđe Miketić iz odborničke grupe „Srce grada“ u Skupštini beogradske opštine Stari grad.

– Verujem u građansku participaciju donošenja odluka. Ova uprava nije pitala građane da li žele ovakav spomenik i na ovom mestu, niti za mnoge druge štetne projekte kojim su uništili grad, te verujem da sledeća administracija mora uz učešće javnosti doneti odluku o uklanjanju ovog burlesknog megalomanskog spomenika – kaže Miketić za Danas.

Dok Pavle Grbović, predsednik PSG, insistira na finansijama.

– Sigurno ćemo proveriti i objaviti koliko je spomenik plaćen, a kolika je njegova realna cena. Urbanisti koji su se za to školovali će biti ti koji će odlučivati šta se i u kojoj meri uklapa u urbanističku sliku jedne metropole kao što je Beograd, šta treba da ostane na svom mestu, a šta da se menja – zaključuje Grbović u izjavi za naš list.

Odgovor nismo dobili iz Stranke slobode i pravde bivšeg gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa.

Ta stranka je tokom dana izdala saopštenje u kome se kaže da je „Stefan Nemanja, tvorac srpske srednjovekovne države, zaslužio spomenik u Beogradu“.

„Ono što nije zaslužio ni on, ni bilo koji današnji državljanin Srbije je da arapski investitori u Beograd na vodi određuju da on u ruci ne sme da nosi krst… Da ovakav odnos prema svojoj državi nije slučajan dokazuje i činjenica da je rekonstrukcijom Savskog trga sklonjen spomenik žrtvama i borcima učesnicima ratova 1991-1999. Kad se na ove dve sramotne odluke doda i činjenica da spomenik košta više od deset miliona evra, svakome postaje jasno kakvi ljudi vode ovaj grad i državu i kakvu štetu nam svakodnevno nanose“, navodi SSP.

Zakazan protest na kome će govoriti Atanacković

Udruženje Koraci koje predvodi Marko Oljača pozvalo je građane na protest danas (sreda) ispred Filozofskog fakulteta u 18 časova, u isto vreme kada je i predviđeno na Savskom trgu svečano otvaranje spomenika Stefanu Nemanji. Okupljenim građanima će se obratiti vizuelni umetnik i pisac – Dejan Atanacković, istoričarka umetnosti i aktivistkinja Aida Ćorović i gosti iznenađenja, navodi se u pozivu. Dejan Atanacković je juče na Fejsbuku napisao:

„Pozivam sve opozicione partije i sve političke aktere posvećene borbi za smenu režima Aleksandra Vučića, a koji sebe vide kao predstavnike građanske i evropske Srbije, da se pred građanima javno i nedvosmisleno obavežu da će, u ime kulturnog, vrednosnog i pravnog oporavka srpskog društva, po dolasku na vlast kao jedan od prvih zadataka imati uklanjanje sramotne statue sa Savskog trga, lažno nazvane spomenikom Stefanu Nemanji, da će krivično goniti odgovorne za svaku s time povezanu malverzaciju i zloupotrebu, da će momentalno otpočeti radove na ponovnom uspostavljanju funkcionalne centralne, istorijske železničke stanice, kao i da će konfiskacijom nezakonito stečene imovine učesnika u urbanističkom kriminalu formirati poseban fond za revitalizaciju Beograda. Kao građanin Beograda smatram to za osnov političkog dogovora građana i opozicije, minimalni uslov za glasačko poverenje, i jedinu moguću tačku početka lične podrške bilo kojem pojedincu ili organizaciji u političkoj borbi za promenu vlasti“, napisao je Atanacković.Vučić na svečanom otvaranju

Obnovljeni Savski trg svečano će otvoriti danas, na Savindan, predsednik Aleksandar Vučić. Autor spomenika Aleksandar Rukavišnjikov neće prisustvovati događaju, ali će se prisutnima obratiti putem video-poruke, koja će biti emitovana na velikom ekranu. Ceremonija je zakazana za 20 časova, direktan prenos otvaranja građani će moći da prate na Radio-televiziji Srbije. Broj prisutnih na Savskom trgu zbog zdravstvenih preporuka je ograničen. Vučić je prethodno u više navrata obilazio radove.

SourceDanas

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu