PROFESORI I SRPSKA OMLADINA SE DIGLA: Pobuna protiv uništavanja obrazovanja i LAŽNIH DIPLOMA!

Obavezno pročitajte

Profesori, studenti i glumci zajedno protiv laži

Svetlana Ceca Bojković izjavila je za Nova.rs da je rešila da podrži protest profesora i studenata Filološkog fakulteta „kako bi ukazala na eroziju obrazovanja u Srbiji i poslala poruku da je to proces koji treba zaustaviti“.

“Živimo u svetu gde je velika erozija obrazovanje, koje se svakodnevno srozava. Pojavljuju se ti neki novi fakulteti po principu – uveče prelistaš ujutro zablistaš”, podsetila je Bojković, koja je svojim prisustvom podržala skup profesora i studenata Filološkog fakulteta i istakla da je obrazovanje jedan od temelja boljitka društva.

- Advertisement -

Istakla je da je “došla sam da da podršku celoj akademskoj zajednici i Filološkom fakultetu da izađe iz krize i izbori se za svoj pravi put”.

“Treba podržati zdravo tkivo koje se trudi da naša deca budu zaista obrazovana. Verujem da ima nade, samo je potrebna borba. A profesori to jesu sigurno” poručila je poznata glumica.

I njena kćerka Katarina Žutić je došla na protest sa profesorijma i studentima da bi poslala poruku da su obrazovanje i kultura kičma i krvotok društva.

Profesorka Filološkog fakulteta Iva Draškić istakla je da se “autonomija univeziteta mora da se odbrani ne samo zarad profesora, već zarad studentata i njihove budućnosti”.

Profesori,

Ona je istakla da prosvetna inspekcija nije regovala povodom svim “nepočinstava i kršenje zakona bivše dekanke Marković”, ali je sada rešila da reaguje kada je trebalo izabrati novog dekana.

Draškić ipak veruje da će nadlžene institucije odreagovati na pravi način i ne želi da razmišlja da neće biti razumevanja za zahteve profesora.

Svojim prisustvom skup su podržali i glumac Milan Caci Mihajlović, profesori Vladeta Janković, Biljana Stojković i Ognjen Radonjić, političar Boško Obradović, kao i predstavnici inicijative “Ne davimo Beograd”.

Na protestu je, prenosi Nova.rs, pročitano i otvoreno pismo Rektoru, Senatu i Savetu Univerziteta u Beogradu u kom se navodi da “akademska i šira javnost u Srbiji već nekoliko godina zna za skandale i zloupotrebe na Filološkom fakultetu u Beogradu: za krajnje neuredno finansijsko poslovanje, enormna primanja malog broja zaposlenih, nedozvoljeno akumuliranje ključnih funkcija i brojne slučajeve plagijata”.

Profesori, saradnici i studenti Filološkog fakulteta zatražili sa Platoa ispred Filozofskog fakulteta hitno zakazivanje sednice Naučno-nastavnog veća na kojoj će se glasati o predlogu za novog dekana, a zahtev je u pisanom obliku u protestnoj šetnji odnet i predat Ministarstvu prosvete.

Protest zaposlenih na Filološkom fakultetu, traže da se nastavi izbor dekana (FOTO/VIDEO) 1Foto: Katarina Pantelić

Profesor Filozofskog fakulteta Leon Koen, koji je jedan od potpisnika pisma podrške kolegama sa Filološkog fakulteta, rekao je na protestu da takav akt ugrožava autonomiju Univerziteta, i da se od Ministarstva prosvete traži da poništi „neodrživo rešenje“ prosvetne inspekcije i time da svoj doprinos za sredjivanje prilika na Filološkom fakultetu.

Profesorka Filološkog fakulteta Iva Draškić Vićanović je rekla da je na tom fakultetu prvi put od 2006. godine Naučno-nastavno veće na tajnom glasanju izabralo više fakultetskih komisija i tela koja su mesecima i godinama čekala na formiranje, koje je prekinuo nalog Prosvetne inspekcije da se postupak za izbor dekana tog fakulteta zakazano za 21. septembar, obustavi.

Ona je navela da od 2006. godine naovamo Filološki fakultet nije imao pravo na tajno izjašnjavanje o izboru dekana, čime je „počeo sunovrat Filološkog fakulteta“, a da je tajno glasanje i ovoga puta sprečeno upadom prosvetne inspekcije.

„Blago rečeno je neobično da ista ta prosvetna inspekcija nije pokazivala interesovanje za kolaps u koji je Filološki fakultet uvela prethodni dekan Ljiljana Marković, od pravnih malverzacija do krivičnih dela“, kazala je Draškić Vićanović, a prenosi N1.

Ona je rekla da „studenti imaju pravo na instituciju sa legalno izabranim dekanom“, i dodala da je nalog prosvetne inspekcije koja je sprečila izbor dekana tajnim glasanjem „ozbiljan udar ne samo na autonomiju Filološkog fakulteta nego i Univerziteta u Beogradu“.

U zahtevu koji je upućen Ministarstvu prosvete zaposleni traže od v. d. dekanke Filološkog fakulteta da hitno zakaže sednicu Naučno-nastavnog veća na kojoj će se glasati o predlogu novog dekana.

Neke od parola su „Stop finansijskoj mafiji na Filološkom“, „Branimo akademsku čestitost“, „Filološki nije na prodaju“, „Danas plagijator sutra akademik“.

Sa protesta je upućen i zahtev da se bivša dekanka Ljiljana Marković razreši funkcije savetnika ministra prosvete.

Na protestu je pročitano i otvoreno pismo Rektoru, Senatu i Savetu Univerziteta u Beogradu u kom se navodi da „akademska i šira javnost u Srbiji već nekoliko godina zna za skandale i zloupotrebe na Filološkom fakultetu u Beogradu: za krajnje neuredno finansijsko poslovanje, enormna primanja malog broja zaposlenih, nedozvoljeno akumuliranje ključnih funkcija i brojne slučajeve plagijata“.

„Sve to delom je omogućavao i smišljeno negovan organizacioni haos, koji je doveo Filološki fakultet u stanje potpunog institucionalnog i pravnog rasula. Fakultet godinama nije u stanju da donese novi statut koji bi bio usklađen sa Zakonom o visokom obrazovanju i Statutom Univerziteta u Beogradu, da obavi redovne izbore za ključna tela i da ih valjano konstituiše, pa tako ni danas nema Etičku komisiju, kojoj bi mogli da se prijave slučajevi plagijata i drugih oblika neakademskog ponašanja“ ističe se u pismu.

Nije nikakva tajna, kako se dodaje u pismu, da „najveću odgovornost za takvo stanje snosi prof. dr Ljiljana Marković, koja je bila dekan od 2016. do 2019. godine, a zatim v. d. dekana do jula ove godine kada je razrešena dužnosti posle javne opomene koju joj je, zbog više povreda kodeksa profesionalne etike, izrekao Etički odbor Univerziteta u Beogradu“.

SourceN1, DANAS

Ostavite komentar

Najnovije objave

IGRA JE GOTOVA! BORELJ I ESKOBAR DEMANTOVALI VUČIĆA: Sporazum o Kosovu je OBAVEZUJUĆI i BEZ njegovog POTPISA!

Nije prošlo ni 24 sata od sastanka u Ohridu, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokušao je da ubedi javnost...

Još priča na sličnu temu