7.2 C
Belgrade
subota, 17 aprila, 2021

PROBUDITE SE SRBI: Eksperiment je u toku

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Eskperiment i psihologija

U psihologiji postoji tip ljudskog ponašanja, definisan kao „naučena bespomoćnost“ (learned helpessness), a označava ponašanje osoba koje su izvesno vreme bile izložene averzivnim uticajima, odnosno stimulacijama.

O tome je u aprilu ove godine, u vreme vanrednog stanja zbog pandemije korona virusa, moj prijatelj Voja Todorović objavio odličan tekst na Fejsbuku, podsetivši nas na eksperiment Martina Seligmana iz šezdesetih godina prošlog veka.

- Advertisement -

Ovaj čuveni američki psiholog zatvorio je dve grupe pasa u kaveze i davao im neprijatne stimulacije u vidu elektrošokova, s tim što je prvi kavez bio potpuno pokriven ovim elektrošokovima, a u drugom je postojao ugao van njihovog dometa. Druga grupa pasa je posle izvenog vremena otkrivala taj spasonosni prostor i u njemu pronalazila utočište.

Nakon ovoga, Seligman je spojio obe grupe pasa u jednu i stavio ih u novi, veći kavez, koji je takođe imao spasonosni kutak. Svi psi su se u početku haotično trčali po kavezu, ali, nakon izvesnog vremena pripadnici one grupe koja je ranije imala svoj spasonosni kutak, uspevala je da ga pronađe i u novom kavezu, dok su pripadnici grupe pasa koja nije imala spasonosnu mogućnost, ubrzo legali na pod i samo cvileli i trpeli maltretiranje.

Todorović je redovne konferencije za medije Kriznog štaba i varedna obraćanja naciji predsednika svega ovoga u tom periodu uporedio sa elektrošokovima, sračunatim da svima uteraju strah u kosti. Pošto se to nastavilo i u narednim mesecima, a svi su izgledi da neće skoro ni prestati, pokušavam da utvrdim da li su ljudi koji i dalje bezrezervno veruju i kunu se u “jedinog predsednika koji radi” možda u boljem položaju od većine koja “samo cvili i trpi maltretiranje”. Da li su oni u tom obožavanju i nerazmišljanju pronašli svoj “spasonosni kutak” ili ta “privilegija” ipak pripada manjini koja još nešto “laje” po društvenim mrežama i ono malo nezavisnih medija?!

- Advertisement -

Bilo kako bilo, “eksperiment” je i dalje u toku i to više nije ni za žaoke satiričara, koji su naše “elektrošokove” povezali sa neprestanim televizijskim averzijama na zdrav razum. Što bi rekao “Lale” Bojičić: “Njegova minutaža meri se satima. Njegova pojavljivanja na malim ekranima više nisu TV serije, nego 24-časovni video nadzor”.

Ipak, naš predsednik upravlja nama, a daljinski upravlja predsednikom. Za razliku od Seligmanovih pasa, mi makar znamo kako se “gase” elektrošokovi!

Ivan Mrđen

- Advertisement -
SourceNova S
- Advertisement -

Srodni članci

1 KOMENTAR

Ostavite komentar

Najnovije vesti