PRIZNALI DA SU KRŠILI LJUDSKE SLOBODE: Covid 19 sada tretiramo kao druge bolesti, NEMA OBAVEZNIH MERA!

Obavezno pročitajte

Švedska je danas imala 752 nova slučaja zaraze Covidom. To se iz naše perspektive možda čini mnogo, ali imajte na umu činjenicu da oni testiraju mnogo više od Srbije na milio stanovnika.

Da Srbija testira na Covid kao Švedska, imala bi možda i više prijavljenih slučajeva. Osim toga, taj broj se odnosi na nekoliko posljednjih dana (jer oni nemaju redovne dnevne preseke kao u Srbiji).

Nema umrlih od COVIDA u poslednjim danima

Nema prijavljenih smrtnih slučajeva i to vredi za poslednjih 5 dana. Na intenzivnoj nezi nalaze se 24 osobe. Glavni švedski epidemiolog Anders Tegnell ocenio je da je stanje zadovoljavajuće usprkos blagom rastu broja zaraženih.

- Advertisement -

„Očekujemo da će broj zaraženih nastaviti rasti ove nedelje, ali ne vidimo veći pritisak na zdravstveni sistem. Nigde u zemlji stanje nije kritično. Sada tretiramo Covid kao i svaku drugu bolest“, rekao je Tegnell.

Ukinuta je mera zabrane izlaska za korisnike staračkih domova te zabrane poseta staračkim domovima iako su neki domovi prijavili nove slučajeve zaraze. Na pitanje zašto ta mera nije zadržana, Tegnell odgovara: „To je njihovo pravo na posetu. Domovi su dužni osigurati da posete budu što sigurnije za korisnike.“

Thomas Linden, voditelj Nacionalnog odbora za socijalno delovanje, objasnio je da je mera zabrane izlaska kršila pravo ljudima na slobodu kretanja te da ona „nije ni mogla trajati vječno“.

Ipak, uvedena je jedna nova mera. Švedska dosad nije praktikovala meru samoizolacije za nezaražene. Sada će početi, ali kod njih će samoizolacija trajati 7 dana.

„Proveli smo istraživanje i zaključili da se zaraza COVIDA širi među ljudima srednje životne dobi unutar istog domaćinstva pa onda na radnom mestu. Da bismo pokušali zadržati zarazu na sadašnjoj jačini, preporučujemo građanima da ostanu kod kuće 7 dana ukoliko neko u porodici bude pozitivan. Tako se smanjuje mogućnost širenja virusa. Neka rade od kuće ako mogu za to vreme. Ta se preporuka ne odnosi na decu. Deca moraju ići u školu i ako im je zaražen član porodice. Ista pravila koja već vrede za druge zarazne bolesti, sada vrede i za koronu“, objašnjava Tegnell.

Upitan zašto deca zaraženog roditelja moraju u školu, odgovara: „Smatramo da je i važno da djeca idu u školu. Imamo i dobru naučnu osnovu da budemo uvereni da deca nisu pokretačka sila širenja zaraze i vrlo retko mogu zaraziti druge.“

Novinari su ga pitali i hoće li biti sankcije za one koji prekrše novu meru samoizolacije od 7 dana.

„Nije to karantin, to je preporuka. Nema sankcija u tom smislu. Temelji se na razumevanju da je važno tih 7 dana ostati kod kuće, da sledite preporuke. U načelu bi se prekršaj moglo prijaviti lekarima koji mogu poduzeti određene mjere i zvati policiju. Ne vidim ozbiljnu relevantnost u ovom slučaju, ali mogućnost sankcije postoji.“

Ostavite komentar

Najnovije objave

Kina i Rusija brane međunarodni poredak

Kineski lider je poručio da će njegova poseta biti „putovanje prijateljstva, saradnje i mira”, dok je ruski predsednik rekao...

Još priča na sličnu temu