Pritisci uoči mitinga SNS: Slogi se javili iz bolnica i EPS, SSSS nema saznanja

Obavezno pročitajte

Uoči najavljenog skupa SNS 26. maja u sindikatu Sloga poručuju da im svakodnevno stižu obaveštenja iz cele Srbije da šefovi ili direktori javnih preduzeća i državnih institucija šalju uputstva i vrše pritisak na zaposlene da idu na miting. S druge strane, u Savezu samostalnih sindikata kažu da nemaju informacije o takvim slučajevima.

Poverenici sindikata Sloga iz gotovo svih gradova u Srbiji obavestili su svoju centralu u Beogradu da se na zaposlene u javnim i komunalnim preduzećima, kao i u državnim institucijama širom Srbije dele uputstva kako otići na miting SNSa u Beograd, kolike su kvote, kao i da je prisustvo obavezno, kaže predsednik tog sindikata Željko Veselinović.

- Advertisement -

„Poverenici našeg sindikata iz svih gradova Srbije slali su nam i šalju papire koje su zaposleni u firmama dobijali, a zbog odlaska na miting SNS-a 26. maja. Dobili smo prijave iz EPSa, bolnica i zdravstvenih centara iz gotovo svih gradova Srbije, iz beogradske gradske čistoće ali i iz skoro svih JKP preduzeća u Beogradu, kao i opštinskih i gradskih uprava iz gotovo cele Srbije“, izjavio je Veselinović za portal N1.

On dodaje i da njihova pravna služba prikuplja sve informacije i podatke o ljudima koji to rade jer je to što SNS radi nezakonito iz dva razloga. Kako kaže, prvi razlog je taj što niko ne sme  zbog političkih razloga da odsustvuje sa posla, a neki će sigurno u vreme mitinga raditi. Kao drugi razlog Veselinović navodi da je nezakonito baviti se politikom u radno vreme.

„Mi smo pozvali članove našeg sindikata da nam čak i anonimno proslede podatke koji su to račno rukovodioci, šefovi, nadređeni koji prisiljavaju ljude da idu na miting i mi ćemo protiv svih njih, jer to možemo, podneti krivične prijave ili tužbe“, objašnjava Veselinović.

Naš sagovornik kaže i da takve zahteve da se obavezno mora ići na mitig najčešće dobijaju ljudi koji su zaposleni na odrećeno vreme ili obavljaju povremene i privremen poslove.

Sa druge strane, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović navodi za portal N1, da oni u tom sindikatu nisu dobili nijednu prijavu o pritiscima da se ide na Vučićev miting.

„Niko to nije prijavio. Evo danas sam bio sa kolegama niko nije prijavio da se to dešava ali ima vremena do 26. maja. I sam sam čuo to isto, ali to su sredstva informisanja, to su neke druge grupacije, priče koje se prepričavaju. Da je stigla jedna jedina žalba, ja bih vam rekao“, tvrdi Orbović.

Predsednik SSSS kaže i da ukoliko su informacije o tome da se mora ići na miting, a što se „treba uzeti sa rezervom“, to nije prihvatljivo ali i da on ništa o tome ne zna jer nije član nijedne partije.

Iz sindikata Nezavisnost su za portal N1 rekli da u četvrtak imaju sednicu izvršnog odbora na kojoj će razgovarati o ovoj temi i posle čega će imati informacije o realnom stanju na terenu.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

Razvojni put Dijane Hrkalović: Od državne sekretarke do „Vile na skaju“

Bivša državna sekretarka u Ministarstvu unutrašnjih poslova, Dijana Hrkalović, koristila je telefon sa 'skaj' aplikacijom skrivajući se iza nadimaka...

Još priča na sličnu temu