PRIŠTINA UKINULA TAKSE: Na Kosovu nestašica brašna, preti humanitarna katastrofa

Obavezno pročitajte

Prištinska administracija na današnjoj sednici vlade Kosova, održane na daljinu, ukinula takse od 100% na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Kako piše Koha ministri su dobili mejl sa tačkama dnevnog reda i dobili rok od četri sata da se izjasne, ko prekrši rok smatara se da je saglasan sa predlogom.

Dva ministra koja prestavljaju Srpsku listu izjasnili su se kao uzdržani, dok su svi ministri iz pokreta Samoopredeljenja čiji je lider, novoizabrani premijer Kosova, Aljbin Kurti bili za ukidanje taksi, a ministri LDK, čiji je lider Isa Mustafa, nisu ništa odgovorili.

Ipak, izvor prištinske Kohe, kaže da će se smatrati da ministri LDK nisu želeli da učestvuju u glasanju.

Takse od 100% na robu poreklom iz Srbije, Prištinska administracija uvela je u novembru 2018 godine, od tada vlada Republike Srbije vodi snažnu dipomatsku bitku kako bi se iste ukinule.

Gubitak podrške SAD-a, pritisak Evrope

Sjedinjene Američke Države bile su čvrste pri stavu da Kosovo mora da ukine takse, ili da će im uvesti sankcije.

Prva konkretna mera bilo je obustavljanje programa za Ekonomski razvoj Kosova, agencije američke vlade „Milenijum Čelendž Korporejšen“, a ni Evropska Unija nije odstupila od stava da se takse moraju ukinuti.

Uzdrmane političke relacije kosovskih partija i ozbiljno zaoštreni odnosi, rezultirali su kompletnim nejedinstvom tamošnje političke scene i ugrozili novoizabranom premijeru Kurtiju stolicu.

Nesloga među Albancima i takse pretrrpele su i dodatni pritisak zbog krize oko koronavirusa.

Humanitarna kriza, poskupljenje brašna

Svugde u regionu, pa tako i na Kosovu i Metohiji, od potvrđivanja prvih slučajeva zaraženih kovidom 19, vlada ogromna potražnja za brašnom. Na Kosovu je to namirnica koja najviše nedostaje, pa se osim praznih rafova građani suočavaju sa ozbiljnim problemima kako da je nabave. Osim porasta redova ispred prodavnica, primećen je i porast šverca.

Sa prvim naglim poskupljenjem hleba i brašna, građani su se suočili nakon uvođenja taksi, tada su se kosovski trgovci prebacili na uvoz iz Severne Makedonije, a roba koju su uvozili kako su mediji pisali jeste roba iz Srbije, koja je samo prepakivana u Makedoniji. Ovo je devastiralo, ionako nerazvijeno tržište Kosova.

Kako je Srbija zatvorila granice zbog epidemije i minimalizovala izvoz osnovnih životnih i higijenskih namirnica, nastala je ogromna kriza u južnom delu pokrajine, dok je sever i najveći deo srpskih sredina dobro snabdeven,

U svom poslednjem obraćanju medijima, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, istakao je da Srbija ima velike zalihe brašna i da će ga izvesti okolnim zemljama, uz naglasak da će snabdeti sredine na Severu, i da ima načina da to učini, kao i do sada, izražavajući i nadu da bi se takse u Prištini mogle ukinuti.

Ostavite komentar

Najnovije objave

NADAL: Novak nikada neće biti voljen kao Rodžer i Rafa

Toni Nadal, nekadašnji trener Rafaela Nadala, a sada Feliksa Ože Alijasima, imao je zanimljivu opservaciju o tome zašto postoji...

Još priča na sličnu temu