PRIŠTINA TRAŽI KOSOVSKU PRAVOSLAVNU CRKVU: Dešavanja u Crnoj Gori otvaraju Pandorinu kutiju

Obavezno pročitajte

Parlament, jednostrano proglašene Republike Kosovo je još pre nekoliko godina pokrenuo pitanje stvaranja autokefalne Kosovske Pravoslavne crkve, akualizacija zakona o verskim slobodama u Crnoj Gori, ponovo je probudila Prištinu, te se ovih dana mogu čuti najave sličnog zakona o verskim zajednicama i od strane kosovskih Albanaca.

Kako navodi portal „Kosova Sot“ svi srednjovekovni spomenici, crkve i manastiri su prvobitno bili albanski, ali su sticajem istorijskih zbivanja oteti od strane Srba i SPC i ističe da bi jedino prihvatljivo rešenje za status pravoslavnih bogomolja bilo osnivanje Kosovske Pravoslavne crkve i stavljanje istih pod zaštitu UNSKO-a, kao kulturnog nasleđa Republike Kosovo.

- Advertisement -

-U većini slučajeva kada je reč o bilo kakvom obliku ponašanja pozitivnom ili negativnom ono može da se prelije na druge sredine. S obzirom da je najpoznatija vrsta učenja, učenje po modelu, učenje na primeru, postoji bojazan da kosovske institucije vođene primerima iz Crne Gore ne učine tako nešto i ovde na Kosovu- kaže za Našu Borbu, sociološkinja Maja Živković iz Gnjilana i ističe da su naše svetinje na Kosovu doživele i preživele mnogo toga.

Na pitanje postoji li rizik od otimanja imovine SPC na Kosovu i Metohiji, Živkovićeva odgovara:

– Već je na snazi otimačina imovine, SPC, što se vidi na slučaju crkve svetog Nikole u Novom Brdu koju prištinske vlasti žele da pretvore u katoličku bogomolju. Da je reč o skrnavljenu jedne svetinje govori i primer snimanja neprimerenih spotova albanskih pevačica kako u crkvi svetog Nikole u Novom Brdu, tako i u hramu Hrista Spasa u Prištini.

Pojedini politačiri su nedavno izjavljivali da se u kosovskoj skupštini priprema zakon o verskim zajednicama sličan crnogorskom, što svakako može loše uticati na život srpske zajednice i na same pravoslavne svetinje. Samo se nadamo da se situacija iz Crne Gore neće preliti u južnu pokrajini- zaključuje naša sagovornica.

FALSIFIKOVANJE ISTORIJE I SKRNAVLJENJE SVETINJA

Podsećamo da je nedavno Srbiju zatekla vest da pravoslavnu crkvu Svetog Nikole u Novom Brdu, privremene prištinske vlasti žele da pretvore u katolički hram. Na društvenim mrežama, kosovski zvaničnici, objavili su da nemačka vlada finansira taj projekat važan za kosovsku istoriju i kulturu. Srpske vlasti osudile su ovaj pokušaj falsifikovanja istorije.

Izvor: You Tube/RTS

1 COMMENT

Ostavite komentar

Najnovije objave

Vučić: Inflacija do kraja godine 8 odsto, sada je 11,5

Govoreći na RTS-u o inflaciji, Vučić je rekao da ćemo završiti godinu na 8 posto, sada je 11,5 odsto,...

Još priča na sličnu temu

%d bloggers like this: