PRIŠTINA SLAVI, ZAHVALNI VUČIĆU: Od danas počinje energetska nezavisnost Kosova!(FOTO)

Obavezno pročitajte

Prištinska vlada zadovoljna energetskom nezavisnošću

PrištinaEnergetska nezavisnost jedan je od zajedničkih uspeha Kosova i međunarodnih partnera, oglasio se danas kosovski premijer, Avdulah Hoti, nakon što je prethodno njegov kolega iz Albanije, Edi Rama, saopštio, da je započelo nezavisno delovanje Kosova kao regulatorne zone u okviru regulatornog bloka Albanija-Kosovo.
„KOSTT je ispunio sve uslove predviđene sporazumom i sada posluje nezavisno“, poručio je Hoti u objavi na Fejsbuku.

Pavarësimi energjetik sukses i përbashkët i Kosovës dhe miqve ndërkombëtarë KOSTT i ka plotësuar të gjitha…

Posted by Avdullah Hoti on Monday, December 14, 2020

Dodao je da je kosovski operator sistema, prenosa i tržišta električne energije otvorio novo poglavlje u energetskom bloku Albanija-Kosovo, prenosi Kossev.

„Vladina podrška energetskom sektoru biće maksimalna, jer je energetska stabilnost preduslov za održiv ekonomski razvoj zemlje, uvećanje domaćih i stranih investicija u korist građana“, dodao je Hoti.

U međuvremenu je reagovao i ministar za Evropu i spoljne poslove Albanije, Gent Cakaj.

„Evo još jedne super vesti za Kosovo i Albaniju. Konačno je započelo nezavisno funkcionisanje Kosova kao regulatornog područja u okviru kosovsko-albanskog regulatornog bloka“, poručio je Cakaj u objavi na Fejsbuku.

Ja, edhe një super lajm për Kosovën dhe Shqipërinë 🇦🇱🇽🇰… Më në fund, pra, filloi edhe funksionimi i pavarur i…

Posted by Gent Cakaj on Monday, December 14, 2020

Potvrdu vesti da je danas započelo nezavisno delovanje Kosova kao regulatorne zone u okviru bloka Albanija-Kosovo, danas je prvi saopštio albanski premijer, Edi Rama.

Rama je posetio dispečerski centar Operatora prenosnog sistema u Albaniji, odakle je poručio da je počeo sa radom dalekovod od 400 kW između Albanije i Kosova.

Kazao je da se puštanje u rad dalekovoda odlagalo zbog veta Srbije koja je, kako je dodao, pristala da ga prizna samo ako ostane zavisan od Srbije.

Albanski premijer, sa druge strane, bez detaljnijeg objašnjenja, precizira da je veto potom uklonjen, te da je to dovelo do stavljanja u funkciju celokupnog projekta.

Ujedno je poručio da je Kosovska energetska nezavisnost rezultat regionalnog Šengena.

priština

Podsetimo, na sastanku održanom, 1. decembra ove godine RGCE (Regionalna grupa za kontinentalnu Evropu) saglasila se da početak rada KOSTT-a kao regulatorne oblasti u okviru regulatornog bloka Albanija-Kosovo, odnosno početak primene Sporazuma o povezivanju između KOSTT-a i ENTSO-a otpočne 14. decembra 2020. godine, saopštio je KOSTT 2. decembra.

Slično obaveštenje, prema izvorima KoSSev-a, a nakon istog sastanka dobili su i radnici EMS-a na Kosovu kojima je saopšteno da 13. decembra u ponoć prestaje mogućnost razmene električne energije između JP EPS-a i KOSTT-a koja je postojala do sada radi potreba snabdevanja potrošača na Severu.

Nadležni iz Kancelarije za KiM reagovali su izjavama da do prestanka snabdevanja električnom energijom neće doći, dok nije komentarisano da li počinje i primena sporazuma između KOSTT-a i ENTSO-e.

Na pitanje šta konkretno znači samostalnost KOSTT-a i kako će se ona odraziti na građane na Severu Kosova, odgovor za sada nisu dali ni zvaničnici iz Beograda, ali ni iz Prištine.

Ostavite komentar

Najnovije objave

PORUKA NEMCIMA IZ RUSKE DUME: Uništićemo vaše tenkove kao i pre 80 godina

Vjačeslav Volodin, predsednik ruske Dume, izjavio je da će tenkovi koje će Nemačka isporučiti Ukrajini doživeti istu sudbinu kao...

Još priča na sličnu temu