PRIŠTINA SE TRESE: Amerika uvela sankcije

Obavezno pročitajte

Prištinski analitičar Ramuš Tahiri ocenio je da je današnja odluka Vašingtona o odlaganju ili anuliranju američkih investicija i projekata na Kosovu sve dok se ne ukinu takse na robu iz Srbije mera koja pokazuje da Kosovo ne može biti „razmaženo dete“ Sjedinjenih Država.

„Kosovo i njeni čelnici neće više biti razmaženo dete SAD nego se moraju ponašati odgovorno i uvažavati pravila kao međunarodni subjekat, a posebno sve sporazume iz Brisela“, rekao je za Tanjug Tahiri koji je bio savetnik bivše kosovske predsednice Atifere Jahjage.

- Advertisement -

Tahiri dodaje da se, izgleda, više neće tolerisati jednostrane odluke i da se, ako se one već donose, moraju snositi i posledice

„A jedna od ovakvih mera jeste odluka o odlaganju investicija i projekata SAD na Kosovu“, rekao je Tahiri.

Prištinski analitičar smatra da se Kurti neće odvažiti da se suprotstavi Vašingtonu i politici SAD, te da će vlada ukinuti takse uz određeni reciprocitet, koji, kako navodi, neće biti zasnovan na dekretu već na primeni Briselskog sporazuma.

Tahiri navodi i da novi sporazumi o avionskom i železničkom saobraćaju u neku ruku sadrže elemente koji izjednačavaju autoritete oba potpisnika.

On podseća da je sprecijalni izaslanik SAD za Kosovo i Srbiju Ričard Grenel zahtevao i od Srbije da odustane od politike povlačenja priznavanja nezavisnosti Kosova, što bi možda Kurti mogao da koristi kao odgovor za ukidanje taksi i smirivanje domaće javnosti.

Sourceespreso

Ostavite komentar

Najnovije objave

DF USTUPIO 140 BILBORDA JAKOVU MILATOVIĆU: Da pobjedimo Đukanovića, glasamo za Jakova!

Predsednički kandidat Pokreta Evropa sad, Jakov Milatović, dobio je otvorenu podršku od strane velikog broja političkih organizacija i dojučerašnjih...

Još priča na sličnu temu