Prikaz sposobnosti Vojske Srbije na batajničkom aerodromu

Obavezno pročitajte

Vojska Srbije počela je prikaz sposobnosti pod nazivom „Granit 2023“ na Vojnom aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici, na kome učestvuje više od 5.000 pripadnika sistema odbrane, oko 2.300 sredstava naoružanja i vojne opreme i više od 60 vazduhoplova.

Prikazu sposobnosti, koji je organizovan povodom Dana Vojske Srbije, prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar odbrane Miloš Vučević, načelnik Generalštaba VS Milan Mojsilović, premijer Mađarske Viktor Orban, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, članica Predsedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović, kao i drugi predstavnici vojnog i državnog vrha Srbije.

- Advertisement -

U letačkom delu programa nastupiće avioni „MiG-29“, „Orao“ i „Lasta“, helikopteri „Mi-35“, „H-145M“ i „Mi-17 a biće prikazani i protivvazduhoplovni raketni sistemi „FK-3“ i „Pancir“.

Na batajničkom aerodromu biće izloženi i modernizovani raketni sistemi „Kub“, protivavionski samohodni artiljerijsko-raketni sistem PASARS i protivoklopni raketni sistemi „Kornet“.

Među sredstvima koja će učestvovati u prikazu su i samohodna top-haubica 155 mm NORA i modularni višecevni bacač raketa „Oganj“ kao i i oklopna borbena vozila „Lazar-3“, „Miloš“ i „Hamer“.

Uz oklopni transporter MRAP 6×6, tenkove T-72MS, oklopno-izviđački automobili BRDM-2MS i besposadna vozila „Mali Miloš“, biće prikazane i bespilotne letelice „CH-92“ i „Pegaz“.

Kapije Vojnog aerodroma „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ biće otvorene za građane do 15 časova. Prikaz sposobnosti organizovan je povodom Dana Vojske Srbije, 23. aprila, koji je ustanovljen u znak sećanja na taj dan 1815. godine kada je na praznik Cveti podignut Drugi srpski ustanak.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

Američki ambasador ponovo traži da Kurti povuče policiju iz opštinskih objekata

PRIŠTINA – Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Prištini Džefri Hovenijer, saopštio je da je premijeru privremenih prištinskih institucija Albinu...

Još priča na sličnu temu