3.5 C
Belgrade
субота, 4 априла, 2020

Priča o tinejdžerki iz Aušvica koja je „spavala sa neprijateljem“: Za naciste je bila robinja, a za Ruse izdajica

Obavezno pročitajte

UZNEMIRUJUĆE: Delili drogu osnovcima, roditelji dece ih tukli bejzbol palicama (VIDEO +18 )

U ruskom gradu Barnaul grupa dilera podelila je grupi osnovaca nižih razreda narkotike, uglavnom ekstazi i spid u vidu bombona i žvaka.

“PUTIN OSLOBODIO LAVOVE I TIGROVE“ Na sve spremni da spreče kršenje izolacije?

Jutros na društvenim mrežama "eksplodirala" je vest kako su "ruske vlasti na nalog predsednika Vladimira Putina, oslobodile na stotine lavova, kako bi...

OGLASILA SE I KUBA: Imamo lek. Spremni smo da snabdevamo i ostatak sveta

Kuba tvrdi da ima dovoljno rezervi antivirusnog leka koji se koristi za lečenje korona virusa da pokrije potražnju kod kuće, kao i potrebe drugih zemalja.

ZA NJIH NEMA POMOĆI: Milenu gazda izbacio iz stana zbog “korone” (VIDEO)

NEPOKRETNA Milena Grubanović Kovačević (66) sa svojom ćerkom Draganom (37) od juče spava pod vedrim nebom, na asfaltu u Golubinačkoj ulici u...

Bila je samo devojčica kada je deportovana u Aušvic, ali je lepota Cilke Klejin toliko očarala komandanta logora da ju je primorao da bude njegova seksualna robinja.

Iako je unutar logora imala određene privilegije, kao što su zasebna prostorija, dodatna hrana i toplija odeća, to je imalo strašnu cenu – stalna silovanja koja je trpela.

To što je je u najozloglašenijem logoru bila u „povlašćenom“ položaju, bilo je dovoljno da je Rusi smatraju izdajicom.

Kada je logor oslobođen 1945. godine, Rusi su Cilku optužili da je bila saučesnica komandanta i poslali su je u logor u Sibiru. Tamo je deset godina živela u jezivim uslovima, uključujući i nove seksualne napade.

Nakon što je oslobođena, Cilka je promenila ime u Sesilija i vratila se u Čehoslovačku, gde se zaljubila u Ivana Kovača koji je proveo vreme u ruskom gulagu.

Sve do smrti 2004. godine živela je povučeno i nije želela da govori o najmučnijim decenijama svog života. Nikada se nije oslobodila etikete žene koja je „spavala sa neprijateljem“.

Priču o njoj je u svojoj novoj knjizi ovekovečila Heder Moris, autorka knjige „Tatu majstor Aušvica“ o životu logoraša Laleta Sokolova koga je upoznala 2003. godine.

Upravo je Lale Heder otkrio sve o Cilki i patnjama stahotama koje je preživela.

– Rekao mi je da je Cilka bila najhrabrija žena koju je upoznao. Njena priča je bila toliko izvanredna da sam morala da je istražim – rekla je Heder.

Tokom prikupljanja materijala, ona je čitala Cilkine školske izveštaje, posetila kuću u kojoj je živela, sinagogu u kojoj se molila, a razgovarala je i sa njenim prijateljima.

– Njena priča je goruća nepravda. Ona je bila samo devojčica koja je prežvela dva užasna istorijska perioda. Samo sramota sprečava žene poput nje da progovore o mučenjima koje su preživele – kazala je Heder.

- Advertisement -
Sourceblic

još članaka

Ostavite komentar

- Advertisement -
loading...

Najnovije vesti

Saopštenje sindikata zaposlenih Policije

Prenosimo vam u potpunosti saopštenje sindikata zapolsenih Policije. Република Србија...

Gutereš ponovio apel za prekid vatre svuda u svetu zbog pandemije

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je da su zaraćene strane u 11 država odgovorile pozitivno na njegov apel za globalni...

DRAMA TOKOM POLICIJSKOG ČASA: Muškarac stoji na krovu zgrade, policija i hitna pomoć na terenu!

Drama koja je počela večeras, oko 20 časova, traje više od sat vremena, od kada sredovečni muškarac stoji na krovu četvprospratne zgrade,...

ŠOKANTNE TVRDNJE: ”Policija brutalno hapsi penzionere i mladića koji je hteo da pomogne roditeljima!”

Mnogi građani Srbije nalaze se u veoma nezgodnom položaju kada su u pitanju mere Vlade. Najnezgodnije je starijima od 65 godina, prema...

EPARHIJA SPC: Evo saveta za vremena koja su pred nama

Eparhijski savet Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, pozvao je vernike da u nedeljama pred Vaskrs svoje domove pretvore u hramove Božije...