Priča o tinejdžerki iz Aušvica koja je „spavala sa neprijateljem“: Za naciste je bila robinja, a za Ruse izdajica

Obavezno pročitajte

Bila je samo devojčica kada je deportovana u Aušvic, ali je lepota Cilke Klejin toliko očarala komandanta logora da ju je primorao da bude njegova seksualna robinja.

Iako je unutar logora imala određene privilegije, kao što su zasebna prostorija, dodatna hrana i toplija odeća, to je imalo strašnu cenu – stalna silovanja koja je trpela.

- Advertisement -

To što je je u najozloglašenijem logoru bila u „povlašćenom“ položaju, bilo je dovoljno da je Rusi smatraju izdajicom.

Kada je logor oslobođen 1945. godine, Rusi su Cilku optužili da je bila saučesnica komandanta i poslali su je u logor u Sibiru. Tamo je deset godina živela u jezivim uslovima, uključujući i nove seksualne napade.

Nakon što je oslobođena, Cilka je promenila ime u Sesilija i vratila se u Čehoslovačku, gde se zaljubila u Ivana Kovača koji je proveo vreme u ruskom gulagu.

Sve do smrti 2004. godine živela je povučeno i nije želela da govori o najmučnijim decenijama svog života. Nikada se nije oslobodila etikete žene koja je „spavala sa neprijateljem“.

Priču o njoj je u svojoj novoj knjizi ovekovečila Heder Moris, autorka knjige „Tatu majstor Aušvica“ o životu logoraša Laleta Sokolova koga je upoznala 2003. godine.

Upravo je Lale Heder otkrio sve o Cilki i patnjama stahotama koje je preživela.

– Rekao mi je da je Cilka bila najhrabrija žena koju je upoznao. Njena priča je bila toliko izvanredna da sam morala da je istražim – rekla je Heder.

Tokom prikupljanja materijala, ona je čitala Cilkine školske izveštaje, posetila kuću u kojoj je živela, sinagogu u kojoj se molila, a razgovarala je i sa njenim prijateljima.

– Njena priča je goruća nepravda. Ona je bila samo devojčica koja je prežvela dva užasna istorijska perioda. Samo sramota sprečava žene poput nje da progovore o mučenjima koje su preživele – kazala je Heder.

Sourceblic

Ostavite komentar

Najnovije objave

Mirno na severu Kosmeta, protesti Srba nastavljeni

PRIŠTINA – Na Kosovu i Metohiji noć je protekla mirno, a ispred opštinskih zgrada u Zubinom Potoku, Leposaviću i Zvečanu...

Još priča na sličnu temu