Preživeli se okupljaju u logoru Aušvic 75 godina posle njegovog oslobadjanja

Obavezno pročitajte

Preživeli iz logora smrti Aušvic-Birkenau okupljaju se danas na komemoraciji povodom 75. godišnjice oslobadjanja tog nacističkog koncentracionog logora, na kojem će svedočenja preživelih biti i upozorenje na znake rastućeg antisemitizma i mržnje danas u svetu.

Očekuje se oko 200 preživelih, a to su pretežno stariji Jevreji koji dolaze iz Izraela, SAD, Australije, Perua, Rusije i Slovenije. Mnogi od njih su izgubili roditelje i drugu rodbinu u Aušvicu ili drugom nacističkom logoru, ali se danas vraćaju sa svojom decom, unucima i praunucima, prenela je agencija AP.

- Advertisement -

Logor Aušvic je 27. januara 1945. godine oslobodila sovjetska vojska, a u Jerusalimu je prošle nedelje obeležena godišnjica na kojoj su prisustvovali svetski lideri medju kojima Vladimir Putin, Emanuel Makron, Majk Pens i princ Čarls.

Komemoraciju će danas predvoditi predsednik Poljske Andžej Duda i predsednik Svetskog jevrejskog kongresa Ronald Lauder. Očekuje se prisustvo velikog broja svetskih zvaničnika, medju kojima predsednik Izraela Ruven Rivlin, predsednica Slovačke Zuzana Čaputova, predsednici Austrije Aleksander van der Belen i Nemačke Frank Valter-Štajnmajer, slovenački predsednik Borut Pahor, premijerka Belgije Sofi Vilmes, premijeri Bugarske Bojko Borisov, Hrvatske Andrej Plenković i Češke Andrej Babiš.

Ceremoniji će prisustvovati i francuski premijer Eduar Filip, premijer Grčke Кirijakos Micotakis, madjarski premijer Viktor Orban, premijeri Luksemburga Gzavije Betel i Holandije Mark Rute, norveška premijerka Erna Solberg i ministar finansija SAD Stiven Mnučin. Srbiju će predstavljati premijerka Ana Brnabić.

Tokom Drugog svetskog rata, od 1940. do 1945. godine, 1,1 milion ljudi, skoro u celini Jevreja, ubijeno je na masovan, industrijski način – gasom i drugim sredstvima, i spaljeno u logoru Aušvic-Birkenau koji su nacisti otvorili na jugu okupirane Poljske.

Zvanično nazvan „Koncentracionii logor Aušvic“ (Konzentrationslager Auschwitz) bio je kompleks od više od 40 logora za zatvaranje i istrebljenje. Sastojao se od „Aušvica 1“ – glavnog logora (Stammlager) u Osvjenćimu, „Aušvica 2 – Birkenau“ – koncentracionog i logora za istrebljenje u Bžežinki, udaljenoj tri kilometra, „Aušvica 3 – Monovica“ – radni logor u Monovicama, za rad u fabrici sintetičke gume firme „IG Farben“, i nekoliko desetina drugih logora.

Organizacije UN za obrazovanje, kulturu i nauku (Unesko) je 1979. godine logor uvrsila u spisak svetske baštine pod nazivom „Aušvic-Birkenau – nemački nacistički koncentracioni logor smrti“.

Sourcebeta

Ostavite komentar

Najnovije objave

VUČIĆ NAREDIO ARMAGEDON 3 U POŽAREVCU: Hapšenje organizovane kriminalne grupe, oštetili budžet grada Požarevca

Pljačka budžeta,narodnog novca,sukobi interesa,nameštanje poslova,pozivanje na gradonačelnika grada Požarevca? Da li je vreme za kavez drugovi ? Prema izvorima...

Još priča na sličnu temu