12.6 C
Belgrade
petak, 20 maja, 2022

PRETI MU 175 GODINA ROBIJE! Počelo saslušanje za izručenje Asanža SAD (FOTO)

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Osnivač vikiliksa Džulijan Asanž pojavio se danas pred sudom u Londonu, gde je počelo saslušanje o njegovom izručenju Sjedinjenim Američkim Državama, gde je optužen za špijunažu, za šta mu preti kazna i do 175 godina zatvora.

Na početku saslušanja u Prekršajnom sudu u Vestministeru, sudija Vanesa Barajtsrer je rekla da će prisutni biti odstranjeni iz sudnice u slučaju ometanja procesa.

- Advertisement -

Kako je ranije najavljeno, na početku saslušanja izjasniće se advokati SAD.

Tužilaštvo SAD tereti Asanža za dosluh sa pripadnikom vojne obaveštajne službe Čelsi Mening koji je hakovao Pentagonov kompjuter i objavio stotine hiljada tajnih diplomatskih i vojnih dokumenata o ratu u Iraku i Avganistanu, čime je, navodno, bio doveden u opasnost život američkih državljana.

FOTO: TANJUG AP/MATT DUNHAM

- Advertisement -

Novinarske organizacije i grupe za građanske slobode, uključujući Amnesti internešenel i Reportere bez granica, kažu da optužbe protiv Asanža predstavljaju presedan za slobodu štampe.

Asanžova odbrana insistira da su optužbe SAD politički motivisane, kao i da će pružiti dokaze da mu je u avgustu 2017. godine Trampova administracija ponudila pomilovanje, ukoliko kaže da Rusija nije bila umešana u curenje mejlova Demokratskog nacionalnog komiteta.

Ukoliko se sud složi da Asanž bude izručen, završnu reč će imati britanska vlada.

FOTO: TANJUG

- Advertisement -
SourceTanjug
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti