-6.3 C
Belgrade
ponedeljak, 24 januara, 2022

Preminuo raščinjeni vladika Artemije

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Nekadašnji episkop raško-prizrenske eparhije Artemije preminuo je danas, prenose mediji. Prema navodima medija, on je preminuo danaas od posledica koronvariusa u bolnici u Valjevu. Vladiku Artemija je 2010. godine smenio Sinod SPC zbog finansijsko-mateijalnog vođenja poslovanja Eparhije raško-prizrenske, a 2015. godine izopšten je iz crkve.


Artemije (Marko) Radosavljević rođen je u 1935. godine selu Lelić kod Valjeva. Zamonašio se 1960. godine u manastiru Ćelije. Teološki fakultet zavrišio je u Atini gde je i doktorirao. Za episkopa raško-prizrenskog izabran je 1991. godine. Tu dužnost je pre njega obavljao patrijarh Pavle.

Zbog poslovanja u eparhiji, Sveti Sinod SPC raščinio ga je 2010. godine. Međutim, nekoliko meseci kasnije Artemije je formiao Eparhiju raško-prizrensku u egzilu. Živeo je u manastiru Šišatovac na Fruškoj Gori. Na mesto episkopa raško-prizrenskog imenovan je dotadašnji vikarni episkop Lipljanski Teodosije.

- Advertisement -

Osim monaške, vladika Artemije imao je veliku društvenu i političku ulogu nakon ratnih sukoba na Kosovu. Sastajao se sa brojnim domaćim i stranim političkim zvaničnicima.

Preminuo je dan nakon smrti patrijarha srpskog Irineja. Obojica su umrli od posledica koronavirusa. Prethodno je od posledica infekcije preminuo i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

- Advertisement -
SourceB92
- Advertisement -

Srodni članci

1 KOMENTAR

  1. Samo naivni ljudi veruju da je sve ovo spontano umiranje od virusa. Iz nekog razloga uklanjaju se ljudi, poslednjih dana pravoslavni velikodostojnici. Da li u ovoj zemlji postoje rodoljubi koji ce ispitati detaljno svaku smrt? Gde su dokazi da je rec o virusu? Struka rekla pa mi da verujemo a obdukcije zabranjene? Ovo je sve zlocin do zlocina i zahteva hitnu reakciju i istragu! Mafija drzave u saradnji sa stranim faktorom ubija ljude u Srbiji!

Ostavite komentar

Najnovije vesti

%d bloggers like this: