PREMINUO RANKO BOROZAN: nastupao je za 3 najslavnija beogradska kluba!

0
314

Nekadašnji fudbaler tri najveća beogradska kluba, Partizana, Crvene zvezde i OFK Beograda, Ranko Borozan danas je preminuo u 86. godini.

Fudbalsku karijeru je započeo u lokalnom Veležu gde je već sa 17 godina postao prvotimac, a punu afirmaciju je stekao u Partizanu za koji je nastupao od 1954. pa do 1957. osvojivši dva Kupa Jugoslavije. Bio je deo ekipe crno-belih koja je odigrala legendarni, prvi meč u istoriji Kupa evropskih šampiona u Lisabonu protiv Sportinga (3:3, 14. septembar 1955).

I PARTIZAN SE OPROSTIO OD RANKA BOROZANA: Preminuo fudbaler koji ...
Ranko Borozan, Partizan

U Crvenu zvezdu je stigao u decembru 1957. i ostao dve pune godine. Za crveno-bele je postigao pet golova, a debitovao je i za B tim reprezentacije Jugoslavije. Među pogocima, posebno se izdvaja onaj u finalu Kupa Jugoslavije u sezoni 1957/58, kada je bio strelac protiv njegovog Veleža u pobedi 4:0. Sa Zvezdom je jednom je bio šampion države i dva puta osvajač Kupa Jugoslavije, kao i veoma cenjenog Dunavskog, tj Mitropa kupa.

Red Star 1951-1958 | footballsfinest
Ranko Borozan, Crvena Zvezda

Karijera ga ja dalje, 1960. povela ka OFK Beogradu, ali zbog stalnih problema sa povredama nije mogao više da daje maksimum na terenu. Odigrao je jednu sezonu na Staroj Karaburmi pre nego što je sa 30 godina “okačio kopačke o klin” u zemunskom Jedinstvu.

Partizan i Crvena zvezda su se prigodno oprostili od svoje legende na zvaničnim internet stranicama.

Ispraćaj za kremaciju Ranka Borozana biće obavljen u najužem krugu porodice.

Ostavite komentar