Preminuo legendarni glumac Kirk Daglas

Obavezno pročitajte

Glumac Kirk Daglas, poslednja velika zvezda Holivuda, preminuo je u 104. godini, objavio je njegov sin Majkl Daglas.

„S velikom tugom objavljujemo da nas je Kirk Daglas napustio danas u 104. godini. Za svet, on je bio legenda, glumac zlatnog doba filma, ali za mene i za moju braću Džoela i Pitera bio je jednostavno tata“, napisao je Majkl Daglas na Fejsbuku.

- Advertisement -

„Kirk je imao lep život i iza sebe ostavlja filmove za generacije koje dolaze i sećanje na priznatog filantropa koji je radio za javno dobro i za mir u svetu“, napisao je Majkl. 

Sin jevrejina izbeglog iz Rusije, rođen je 9. decembra 1916. godine kao Isur Danielovič Demski, u Amsterdamu, gradiću u državi Njujork.

„Čitav moj život bio je život gnevnog čoveka“, govorio je.

„Gnev je bio pokretač mog života, veliki gnev protiv nepravde“, govorio je.

Proveo je detinjstvo trpeći zbog antisemitizma i ravnodušnosti nepismenog oca alkoholičara. 

Kirk Daglas je glumio u stotinak filmova, a neki od njih postali su klasici poput „Dvadeset hiljada milja pod morem“ (1954), „Staze slave“ (1957), „Obračun kod OK Korala“ (1957) i posebno „Spartak“ (1960), film snimljen u vreme lova na komuniste koji je Daglasa učinio svetskom zvezdom.

U vreme lova na veštice on se zauzeo za to da se u „špici“ filma ispiše i ime scenariste koji je bio na crnoj listi Holivuda. Njegov angažman protiv makartizma jedan je od njegovih najvećih hrabrih istupa, kako je objasnio u svojoj desetoj knjizi naslovljenoj „I am Spartacus“.

„Treba se angažovati, najveća američka snaga u inostranstvu je Holivud“, rekao je glumac kada je imao već sto godina i nije prihvatao predsednika Donalda Trampa.

Veliki zavodnik osvajao je mnoge žene, ali je od 1954. živeo sa samo jednom, En Bijdens koju je upoznao u Francuskoj i koja mu je postala druga supruga.

Holivudska legenda pretrpela je moždani udar 1996. godine, a zatim i srčani udar 2001. godine.

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu