PREMIJER KANADE: Putin odgovoran za ratne zločine

Obavezno pročitajte

„Ruski predsednik Vladimir Putin odgovoran je za gnusne ratne zločine“, rekao je kanadski premijer Džastin Trudo u Kijevu, posle posete susednom gradu Irpinu.

– Jasno je da je Vladimir Putin odgovoran za te zločine i mora da položi račune – rekao je Trudo na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim i dodao da Putin treba da „položi račune“.

- Advertisement -

Trudo je neposredno pre konferencije za novinare učestvovao zajedno sa Zelenskim na virtuelnom sastanku vođa G7.Vladimir Putin FOTO: ShutterstockVladimir Putin FOTO: Shutterstock

Pre dolaska u Kijev Trudo je obišao Irpin, u predgrađu Kijeva, koji je razoren intenzivnim borbama ukrajinske i ruske vojske.

– Bio sam svedok brutalnosti ilegalnog rata koji vodi Rusija – rekao je on novinarima.

Gradonačelnik Irpina Oleksandar Maruškin prethodno je preko Telegrama objavio da je Trudo došao u taj grad „da svojim očima vidi sve užase koji su ruski okupatori tu načinili“.

Trudoova poseta Ukrajini nije bila prethodno najavljena.

Gradonačelnik Irpina zahvalio je Trudou na podršci koju Kanada daje Ukrajini.

– Verujemo u nastavak saradnje naših zemalja u rekonstrukciji ukrajinskih gradova posle naše pobede – rekao je gradonačelnik.

Ukrajinci su početkom aprila povratili kontrolu nad regionom Kijeva posle povlačenja ruskih snaga iz ključnih gradova u blizini glavnog grada, kao što su Irpin, Buča, Gostomel i cela kijevska oblast.

Kijev optužuje ruske snage da su u tom gradu počinili masakre, kao u susednom gradu Buči, posle otkrića desetine tela u civilnoj odeći u mestima koje je ruska vojska držala okupiranim više od mesec dana i posle napustila.Džastin Trudo FOTO: PrintscreenDžastin Trudo FOTO: Printscreen


Više zapadnih zvaničnika među, kojima šef UN Antonio Gutereš, nedavno su posetili Irpin i druga naselja oko Kijeva.

Ove nedelje je u Ukrajini bila u kratkoj iznenadnoj poseti i prva dama SAD Džil Bajden koja se sastala sa ukrajinskom prvom damom Olenom Zelenskom na istoku Ukrajine u školi blizu slovačke granice.

Džastin Trudo, vicepremijerka Kristija Frilend, ministarka spoljnih poslova Melani Džoli zajedno su podigli zastavu u ambasadi Kanade u Kijevu koja će, prema Trudou, od danas nastaviti rad.

1 COMMENT

Ostavite komentar

Najnovije objave

DEJAN BULATOVIĆ U SKUPŠTINI SRBIJE: Živeo predsednik Aleksandar Vučić!

Samostalni poslanik i bivši potpredsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dejan Bulatović koji je u Skupštinu Srbije ušao na...

Još priča na sličnu temu