Prekrečeni grafiti u Novom Sadu koji su pozivali na ubistvo Albanaca

Obavezno pročitajte

Aktivisti NVO Stub prekrečili su danas grafit mržnje koji je osvanuo u Novom Sadu u blizini porodilišta „Betanija“ čiji je sadržaj pozivao na ubistvo pripadnika albanske zajednice: „SMRT ZA ŠIPTARE“ i „JEDNA SRPSKA SUZA – 1000 SPALJENIH ALBANACA“

- Advertisement -

„Pozivamo sugrađane da se susdrže od ispisivanja poruka mržnje usmerenih prema pripadnicima nacionalnih manjina.
Ovaj grafit ne samo da neće biti podrška našem narodu koji živi na teritoriji Južne srpske pokrajine, nego će naprotiv dati povoda agresoru da nastavi politiku revanšizma i represije prema srpskom stanovništvu koje već dovoljno teško živi u uslovima stalne napetosti i neizvesnosti.
Postoji mnogo efektivniji način da se pruži podrška i pomoć kao što su humanitarne akcije, obilazak ugroženih, poseta svetinja, molitva… i sve drugo što neće narušiti bezbednosnu situaciju a nas kompromitovati kao društvo“ izjavio je danas tokom akcije Mihailo Janjić, visoki funkcioner Stub-a.

Povodom ovih događaja saopštenjem se oglasila i Matica Albanaca Srbije.

„Matica Albanaca najoštrije osuđuje ispisivanje grafita mržnje na jednoj trafostanici od strane nepoznatih osoba koje pozivaju na nasilje prema pripadnicima naše zajednice, te ovim putem pozivamo naše sugrađane da činimo sve da što pre dođe do normalizacije međunacionalnih odnosa i da zajedno damo doprinos pomirenju između srpskog i albanskog naroda.
Posebna zahvalnost mladima iz Stub-a koji su prepoznali da ovi grafiti nedoprinose uspostavljanju mira i bezbednosti kako Srbima na Kosovu i Metohiji tako Albancima u Republici Srbiji.
Ova akcija je dokaz da postoje mladi koji vode računa o budućnosti na ovim prostorima. Novi Sad je multikulturalni grad i nezaslužuje takvo ponašanje pojedinaca, već normalan suživot i zajedništvo“ – stoji u saopštenju koje je potpisao predsednik MAS, Demo Beriša.

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu