PREKO SNS DO POSLA: Vučić obećao da toga neće biti, realnost ga demantuje

Obavezno pročitajte

U jednom gradu u Srbiji, 35-godišnja žena je 12 godina pokušavala da nađe posao u struci. Bezuspešno, dok nije stupila u kontakt sa vladajućom Srpskom naprednom strankom (SNS).

– Tata je pokušavao da mi sredi posao preko veze otkad sam završila školu. Ali evo, sad je uspelo. Bila sam svesna da ću morati kad-tad da uđem u stranku – rekla je ona za Radio slobodnu Evropu.

Preko stranke je zaposlena u vrtiću, sa ugovorom na određeno vreme.

Radiju slobodna Evropa poznat je identitet sagovornice i grad u kom živi. Na razgovor je pristala pod uslovom da podaci o njoj ne budu objavljeni, kako je rekla, „da ne bi dobila otkaz“.

– Hoćemo da se otkačimo od partijsko-parazitskog sistema, ne možete više da mi govorite da je postavljen partijski čovek da bi neko nešto krao – poručio je Aleksandar Vučić 4. januara 2023, najavljujući promene u upravljanju javnim preduzećima.

Prema rečima Vučića, Srbija će pomoć tražiti u inostranstvu.

Promena „partijskog parazitskog sistema“ u javnom sektoru, jedan je od ciljeva Srbije za 2023. godinu, prema najavama predsednika Srbije. To nije prvo obećanje Vučića, koji sa SNS više od deset godina dominira političkom scenom, da će raskrstiti sa „partijskom državom“.

Tražila je to u izveštajima o napretku Srbije i Evropska unija, ali reforma velikog državnog aparata još nije sprovedena.

Tačan broj građana sa članskom kartom naprednjaka nije poznat. Prema procenama koje se iznose u javnosti, njih je više od 700 hiljada. To bi značilo da je član SNS-a svaki deveti od ukupno 6,5 miliona birača u Srbiji, koliko ih je na biračkom spisku bilo na poslednjim izborima 2022. godine.

Može li se do posla bez stranačke knjižice?

Prvi kontakt sa SNS sagovornica RSE imala je, kako kaže, u proleće 2022. godine – pred predsedničke i parlamentarne izbore. Priča da je, tada nezaposlena, razgovarala sa jednim gradskim funkcionerom koji joj je bio „veza za posao“. Dala je, kaže, obećanje da će glasati za SNS i stavljena je u stranačku evidenciju. To se u političkom žargonu zove siguran ili kapilarni glas.

– Njima su samo bitne brojke, ti kapilarni glasovi – istakla je.

Rečeno joj je i da bi „bilo dobro“ da se angažuje u stranci. U predizbornoj kampanji, ističe, nije učestvovala, ali je za SNS radila u izbornom danu, 3. aprila.

– Mi smo se zvali „pozivari“. Bili smo u jednoj sali van grada, svi smo dobili telefone i spiskove. Zvali smo i pitamo: „da li ste izašli da glasate i da li ćete izaći“. Onda pored imena pišem plus ili minus. Ovi na biračkim mestima proveravaju da li si ti izašao.

Izveštaj nevladine organizacije CRTA o izborima 2022. godine, pokazao je da je najčešća beležena nepravilnost bilo vođenje paralelnih evidencija birača unutar i oko biračkih mesta. Među nepravilnostima bilo je narušavanje tajnosti glasanja, snimanje dešavanja i prisustvo neovlašćenih lica na biračkom mestu.

Više od tri meseca posle izbora, javljeno joj je da je dobila posao. Ali, ugovor je bio na određeno vreme. To znači da posle nekoliko meseci ili godinu dana, koliko najčešće traju ti ugovori, njeno zaposlenje prestaje. Obnavljanje ugovora zavisi od upravnika ustanove ili preduzeća.

SNS FOTO: ATA ImagesSNS FOTO: ATA Images

Sagovornica RSE naglašava da do sada nije otišla da uzme člansku kartu SNS-a, ali da se „ponaša kao da je član“.

– Ne bih imala problem da se učlanim, jer sad jurim posao za stalno – kaže.

Ostavite komentar

Najnovije objave

Rani radovi “Čede podmornice”

Propali advokat Čeda Stojković zvani "Čeda podmornica" u svojoj bližoj ali i daljoj okolini poznat je kao teški alkoholičar,...

Još priča na sličnu temu