PREDSEDNIK POLJSKE: Još uvek nema jasnih dokaza ko je ispalio projektil

0
27

Poljski predsednik Andžej Duda je izjavio da nema jasnih dokaza o tome ko je ispalio projektil u incidentu u kojem su poginule dve osobe u selu Pševodov, na granici sa Ukrajinom.

„Istražitelji će razjasniti ovo pitanje. Najverovatnije je reč o projektilu ruske proizvodnje, ali sve se još istražuje“, rekao je Duda u sredu.

Naveo je da je tokom noći imao niz telefonskih razgovora sa američkim predsednikom Bajdenom, generalnim sekretarom NATO Jensom Stontelbergom, britanskim premijerom Rišijem Sunakom, nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Istakao je da je Bajden obećao podršku u istrazi.

„Želim da svi ostanu mirni. Poljski vojnici su na terenu. Postoji saveznička podrška za nas. Radimo“, kazao je Duda.

Nepoznati projektil juče je pao na selo Pševodov, na granici Poljske sa Ukrajinom, a poginule su dve osobe.

Nakon incidenta je održan hitan sastanak Poljskog komiteta za nacionalnu bezbednost i odlučeno je da se poveća borbena gotovost vojnih jedinica.

Mnoge zemlje NATO-a su dale izjave da je razvoj događaja zabrinjavajući i navele da bi trebalo ispitati sve aspekte incidenta i razjasniti mnoge detalje.

Ministarka: Pouzdano se zna samo da je pala neka raketa i ubila dve osobe

Poljska vlada za sada pouzdano zna samo jedno – u selo Pševodov pet kilometara od granice sa Ukrajinom pala je nekakva raketa i dve osobe su poginule, a sve ostalo se tek proverava i konsultuje sa NATO, kazala je ministarka Agnješka Šćigaj.

Ministarka u vladi premijera Mateuša Moravjeckog rekla je poljskoj privatnoj televiziji TVN24 da nema potvrde da su bile dve rakete, kako su izvestili mediji i svetske agencije na osnovu iskaza meštana u Pševodovu.

„Ta teza nije isključena, ali drugu raketu nismo našli. Na sednici vlade smo se pre svega koncentrisali na to kako da izbegnemo takav tip incidenata. Razgovarali smo o mogućim koracima koje možemo da preduzmemo kao vlada,“ rekla je Šcigaj.

Kao i premijer Moravjecki sinoć, ministarka je danas apelovala na medije da ne objavljuju nepotvrđene vesti.

„Postavljanje hipoteza u ovoj situaciji može da ima ogromne posledice. Bolje je znati o čemu pričamo i sačekati objašnjenje iz istrage“, kazala je i dodala da je istraga međunarodna i da su se u nju uključili i Amerikanci.

Noćas je poljsko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo ruskog ambasadora, a kako javlja danas radio RMF FM, ambasador Sergej Andrejev je samo saslušao šta ima da mu kaže šef poljske diplomatije Zbignjev Rau.

Ostavite komentar