PREDSEDNIK DUME: Amerika prisiljava druge zemlje da finansiraju Ukrajinu

Obavezno pročitajte

Predsednik Dume Vjačeslav Volodin optužio je Sjedinjene Američke Države da prisiljavaju druge zemlje da finansiraju Kijev, dok oni značajno manje novca troše u te svrhe.

„Vašington je još jednom pokazao da je osnovni princip njegove politike da koristi druge zemlje kako bi postigao svoje interese. Amerikanci prisiljavaju evropske države da finansiraju kijevski režim. Međutim, kako se ispostavilo, Amerika ima značajno manje troškova od ostalih“, napisao je on na Telegramu.

- Advertisement -

Grčka sahranjuje poginule, ali ne zna broj nestalih

Prema rečima Volodina, Sjedinjene Države su na 12. mestu po potrošnji u cilju podrške Ukrajini, njeni troškovi su 0,37 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP). Pritom, Poljska troši 2,10 odsto BDP-a, zatim slede Estonija, Letonija, Češka, Litvanija, Slovačka, Bugarska, Malta, Norveška, Rumunija i Kipar.

Osim toga, zemlje Evropske unije snose dodatne troškove zbog antiruskih sankcija koje su kao bumerang pogodile njihovu ekonomiju. Tako je opšti obim podrške evropskoj energetici iznosio 571 milijardu evra. Nemačku je to koštalo 7,2 odsto BDP-a, naglasio je Volodin.

„Lideri Evropske unije, nastavljajući da isporučuju oružje Kijevu, deluju uprkos nacionalnim interesima na račun svojih građana“, zaključio je on.

Presudna bitka za Bahmut

Kako je više puta podvlačio predsednik Rusije Vladimir Putin, Rusija ne želi da rasplamsa konflikt u Ukrajini, već da ga okonča. Međutim, zapadne zemlje stalno govore o potrebi da se nastave sukobi, jačaju isporuke oružja i obučavaju ukrajinske vojnike na svojoj teritoriji. U Moskvi su više puta izjavljivali da zapadna vojna pomoć ne obećava Ukrajini ništa dobro i samo odlaže sukob, a transport oružja postaje legitimna meta za rusku vojsku, prenosi Sputnjik.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu