PREDRAG MARKOVIĆ: Ne ulaziti u sledeći krug pregovora dok se ne ispuni obećano

Obavezno pročitajte

Srbija ne bi trebalo da ulazi u sledeći krug pregovora o Kosovu i Metohiji dok se ne ostvari ono što je obećano pre deset godina, smatra istoričar Predrag Marković i kaže da bi pre svega trebalo formirati Zajednicu srpskih opština i to sa vrlo širokim ingerencijama.

„Zajednica srpskih opština je nešto što treba da bude početni potez, pa posle da vidimo da li ćemo da prihvatimo (francusko-nemački predlog o rešavanju kosovskog pitanja)”, rekao je Marković za Tanjug i dodao da bi za početak EU morala da pokaže ozbiljnost.

- Advertisement -

Marković kaže da je problem u tome što se stvari stalno postavljaju tako da smo mi ti koji zatežemo odnose i da smo strana koja ne želi sporazum, te naveo da je do sada većina predloga bila samo u korist Prištine koja, kako navodi, „odbija svaki kompromis”.

„Vrlo su velike neke stvari na koje smo mi pristali. Briselski sporazum je niz ustupaka Prištini, koji su razumni i u cilju zaštite interesa srpske zajednice, ali nisu dobri sporazumi, jer su ultimatumi”, rekao je Marković.

Smatra da su sporazumi koji su se nama nudili ultimatumi i dodaje da psihološki teško prihvatiti kao pregovore nešto što je ultimatum.

„Pregovorima koji su uspešni, kao što je bio Dejtonski sporazum, svako dobije nešto i svako gubi, a sada se očekuje da mi defakto napravimo svaki mogući ustupak Prištini, a da oni ne urade ništa”, ocenio je Marković.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

Milioni na protestima u Francuskoj, privedeno 80 osoba, povređena 123 policajca

PARIZ – U Francuskoj su danas na protestima zbog reforme penzija povređena 123 policajca i žandarma i privedeno je više...

Još priča na sličnu temu