32.4 C
Belgrade
ponedeljak, 27 juna, 2022

PREDRAG KON: Žalim što nisam imao priliku da razgovaram sa Novakom o vakcinaciji!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon izjavio je danas da je za obaveznu vakcinaciju protiv korona virusa, ali ne kao što je to urađeno u Austriji.

„Kod nas je rečeno da je to protivustavno i ostavljeno je kao nerazjašnjena tema”, rekao je Kon za TV Prva.

Govoreći o slučaju najboljeg svetskog tenisera Novaka Đokovića, kome nije dozvoljen ulazak u Australiju, Kon je rekao da mu je žao što nije imao prilike da razgovara sa Đokovićem pre nego što je stekao neka uverenja, dodajući da mu želi sve najbolje.

- Advertisement -

„Ne znam da li ovde ima neko ko nije njegov navijač, tako da zaista Novaku želim sve najbolje. Prokomentarisao sam da nije u duhu međunarodnog zdravstvenog pravilnika što ga nisu pustili, što ne znači da nije pravo, kao država imaju pravo da svoje granice obezbeđuju”, rekao je Kon, preneo je Tanjug.

Istakao je da bi najviše voleo da Đoković igra tenis, posebno što dolaze veliki turniri.

„Jasno je šta ja mislim, poštujem šta on misli… Odlučili smo u našoj zemlji da je to dobrovoljna vakcinacija, poštujem njegovo pravo i ne razumem kako bi mogao da bude javna zdravstvena opasnost… Uvek je dominantno da se promet ljudi i robe ne usporava i ne zadržava”, rekao je Kon.

Izlazimo iz maksimuma, ove nedelje manje novozaraženih nego prethodne

- Advertisement -

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon izjavio je danas da je stelt soj podvarijanta omikron soja korona virusa, da ima mutaciju na spajk proteinu koja mu olakšava pripajanje za ćelije i da se oko 1,5 puta lakše prenosi u odnosu na osnovni omikron soj.

Kon je, gostujući na TV Prva, rekao da je stelt soj već otkriven u 60-ak zemalja i da ga to stavlja u red sojeva koji se posebno prate.

Dodao je da još niko ne može da odgovori na pitanje koliko će stelt uticati na tok epidemije kod nas, ali da možemo da se nadamo da neće mnogo uticati.

„Mi izlazimo sada iz maksmimuma, ova nedelja će biti sa manjem brojem novozaraženih nego prethodna”, istakao je Kon, preneo je Tanjug. Naveo je da se vidi promena u strukturi oboljevanja, jer je na početku januara najviše novozaraženih bilo starosti između 20 i 50 godina, a sada se to pomera na mlađe.

On je rekao da je zato važno što će škole sledeće nedelje imati produženi raspust, ocenivši da je taj prekid sasvim dovoljan da prestane prenos virusa među mladima.

Dodao je da su vrlo jaki argumenti Tima za škole da do zaražavanja dolazi uglavnom izvan škola i istakao da je važno da se izbegava susretanje dece jer ona uglavnom ne nose maske. Istakao je da je zato predstojećih devet dana raspusta vrlo značajno, jer je reč o čitavoj jednoj grupaciji gde može da se prenosi virus.

„Trebalo bi da malo ozbiljnije poštujemo mere bar tih devet dana jer će se onda videti efekat”, rekao je Kon.

Ponovio je da je jedina zaštita od teških oblika bolesti i smrtnih ishoda za sada vakcina i ukazao da je broj onih koji se vakcinišu smanjen.

Kada je reč o četvrtoj dozi vakcine, Kon je rekao da Nacionalni komitet za imunizaciju prati iskustva sa četvrtom dozom u zemljama koje su je uvele i dodao da ona verovatno neće biti za sve, već ograničena na imunološki  kompromitovane.

Govoreći o leku protiv korona virusa paxlovidu, koji je juče stigao u Srbiju, Kon je objasnio da je to lek koji je važno primiti u prvih pet dana infekcije i da posle toga nije efikasan.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti