PREDIZBORNA PREVIRANJA: Ko ima najveće šanse iz desnog centra?

Obavezno pročitajte

Uoči redovnih parlamentarnih izbora koji su najavljeni za proleće jasno je da će jedan deo opozicionih stranaka bojkotovati izbore, što desnom centru otvara nove mogućnosti.

Najveće rivalstvo se upravo i nameće kod desnog centra, što je, prema oceni analitičara u skladu sa svetskim trendovima, a istovremeno pokazuje da je biračko telo u Srbiji i dalje mahom konzervativnog karaktera.

- Advertisement -

Prema rečima Bojana Klačara iz CeSID-a, po pitanju desnice, nemaju svi jednake šanse iz da pređu cenzus i uđu u parlament, a tokom kampanje, kako kaže, očekuje se i pojačani desničarski narativ.

Printscreen N1

Bez ikakve dileme, dve najozbiljnije desničarske stranke su SPAS Aleksandra Šapića i Srpska radikalna stranka. To su svakako stranke koje imaju najbolje šanse da pređu cenzus na sledećim izborima. Što se tiče ostalih, bilo da govorimo o DS S ili, recimo, o Srpskoj desnici, one se ne nalaze u poziciji sa koje mogu da računaju na ozbiljne rezultate„, rekao je Klačar za Tanjug.

Međutim, Klačar navodi da do izbora ima dovoljno vremena da se te stranke ukrupne i da u eventualnoj zajedničkoj saradnji naprave ozbiljniji rezultat, mada su šanse za to male. Prema njegovim ocenama, desničarske stranke neće imati preveliki upliv u nacionalnom parlamentu, ali je moguće da se to dogodi na lokalu, gde su im veće šanse za prelazak cenzusa.

Samim tim, uticaj desničarskih stranaka posle izbora neće biti značajan na nacionalnom koliko na lokalnom nivou.

Klačar smatra da sve to dovodi do dva zaključka- prvi je da deo birača neće imati adekvatnu zastupljenost, jer će stranke za koje bi oni glasali bojkotovati izbore, a drugi je da pojava desničarskih stranaka može značiti usporavanje evrointegracija:

Pojava takvih desničarskih stranaka kojima idu na ruku spoljašnje prilike može značiti usporavanje napretka ka EU, a takođe i jači proruski uticaj, nego što je to za srpske prilike neophodno„, rekao je Klačar i dodao da za Srbiju jeste važna saradnja sa Rusijom, ali je strateški cilj zemlje ulazak u EU.

Kao dobru okolnosti, Klačar vidi to što SNS ima dovoljno kapaciteta da te potencijalne „štetne uticaje“ desnice amortizuje.

Međutim, jednom kada neka stranka uđe u parlament, ona postaje snažnija nego što je bila do tada. Samim tim ona dobija malo jači vetar u leđa, nego što ga ima kao vanparlamentarna stranka. Onog momenta kada te stranke postanu deo institucija ili deo nekih koalicija, onda postaju institucionalni akter, koji utiče na političke procese, a ja nisam siguran da je to dobro za srpsko društvo„, rekao je Klačar.

Među političarima desnog centra, kao i kod dela opozicije koja će bojkotvati izbore, sve češće dolazi do verbalnih sukoba oko toga ko je zapravo prava desnica, a ko ne. Pojedini su optuženi da su stvoreni direktno od vlasti.

Vjericu Radeta iz Srpske radikalne stranke kaže da je podela na leve i desne odavno prevaziđena i da danas, po njenom mišljenju, postoje patriotske i globalističke stranke, a radikali su, ističe, patriotska i antiglobalistička organizacija, koja ima razvijenu „socijalnu svest“.

Printscreen

Što se tiče tih “strančica“ koje se pojavljuju, to je, kao i uvek do sada, produkt režima, i mi ne osećamo da nas oni na bilo koji način ugrožavaju. Mi smo stranka sa tradicijom od 30 godina, sa političkim programom, i jedino što od režima tražimo je da takvim “strančicama“ ne prikuplja potpise da bi ih registrovali i da im ne prikupljaju potpise prilikom izborne kampanje, što se desilo na lokalu u Medveđi„, objašnjava Radeta i ocenjuje da ulazak radikala u parlamen uopšte nije upitan.

U vezi Dveri, Radeta ironično pita da li još uvek postoje, jer su, kaže, „potpuno u sastavu Saveza za Srbiju“, dok za Srpsku desnicu kaže da je „karikatura od stranke“.

Ivan Kostić iz Dveri izdvaja taj pokret od drugih jer su uvek bili odlučna opozicija predsedniku Aleksandru Vučiću i što su, kako navodi, kroz skupštinski rad, dokazali da se bore za prave vrednosti nacionalnog karaktera.

Ne bih to nazvao desničarskim vrednostima, to su tradicionalne, porodične, nacionalne vrednosti, za koje smatram da ih i dalje većina naroda u Srbiji podržava„, kaže Kostić za Tanjug.

Smatra da nekima vlast pomaže, i da u budućem sazivu parlamenta određene političke organizacije mogu biti isključivo figure i niša više.

Ne misli da će bojkot izbora uticati na budućnost Dveri, jer, kako kaže, pokret ima birače koji su mu naklonjeni.

Na pitanje da li je pokretu napravio problem ulazak u Savez za Srbiju u kome su i stranke sa kojima ne dele iste vrednosti, Kostić napominje da je određeni broj patriotski nastrojenih birača bio iznenađen ulaskom Dveri u SzS, kao i da u samom Savezu ima onih, konkretno iz Demokratske stranke, koji javno kritikuju stavove Dveri po pitanju Srebrenice, migranata…umesto, kaže, da budu solidarni.

Za Mišu Vacića, predsednika Srpske desnice, Dveri su „lažni desničari“, radikali „umorni“, a SPAS, kaže, nikada nije ni bio desnica.

Ne postaje se patriota tako što staviš prefiks patriotski u naziv stranke„, kaže Vacić.

On odbacuje kritike da iza Srpske desnice stoji vlast i da im SNS prikuplja potpise i postavlja kontra–argument u pogledu Dveri i Boška Obradovića.

Mislim da je svima jasno da ponašanje Boška Obradovića, kojeg niko ne hapsi mora da bude u dogovoru sa nekim iz režima„, kaže Vacić.

Takođe, ne dovodi u pitanje ulazak Srpske desnice u parlament Uveren je da ulazak u parlament, pozivajući se na rezultate poslednjih lokalnih izbora u Medveđi, gde je njegova stranka dobila 6,52 odsto glasova.

Mi želimo da srpski nacionalisti nastupe jedinstveno i zalagaćemo se za to, ali to ne zavisi samo od mene, već i od sujete drugih lidera, ali sam vrlo skeptičan, pošto njihove dosadašnje izjave ne govore u prilog tome„, rekao je Vacić za Tanjug.

SourceTanjug

Ostavite komentar

Najnovije objave

Mirno na severu Kosmeta, protesti Srba nastavljeni

PRIŠTINA – Na Kosovu i Metohiji noć je protekla mirno, a ispred opštinskih zgrada u Zubinom Potoku, Leposaviću i Zvečanu...

Još priča na sličnu temu