22.7 C
Belgrade
sreda, 28 jula, 2021

DOSTA VIŠE MLAĆENJA PRAZNE SLAME SA SPECIJALCIMA: Srbiji treba VOJSKA, korpusi, brigade, raketna artiljerija… (VIDEO)

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Jedinice Vojske i Policije pripremaju se za združenu taktičku vežbu sa bojevim gađanjem „Odgovor 2021“. U subotu će na poligonima „Pasuljanske livade“ i „Orešac“ biti prikazan deo sposobnosti, uvežbanosti, vatrene moći i sadejstva jedinica Vojske i Policije prilikom rešavanja kriznih situacija.

U vežbi učestvuju pripadnici Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, 72. brigade za specijalne operacije, 63. padobranske brigade, Žandarmerije, Specijalne antiterorističke jedinice i Helikopterske jedinice MUP-a.

Pukovnik policije Vladan Mirković iz Specijalnih antiterorističkih jedinica kaže za RTS da je specifičnost ove vežbe što će biti prikazano učešće svih specijalizovanih grupa koje su sastavni deo specijalnih vojnih i policijskih jedinica.
„Gledaćemo dejstvo snajperskih parova specijalnih snaga na daljinama od 100 do 1.100 metara, učešće vodiča službenih pasa koji će upotrebiti specijalno obučene službene pse za napad, gledaćemo rad timova za blisku borbu u saradnji sa specijalistima za minsko-eksplozivna sredstva koji će koristiti specijalna sredstva za odvraćanje pažnje i pravljenje prolaza u unutrašnjost objekta“, rekao je Mirković.

- Advertisement -

Pored toga, kako kaže, videćemo specijalni padobranski desant pripadnika specijalnih snaga u punoj borbenoj opremi sa visine od 2.000 metara i različite vrste helikopterskog desantiranja – ronilački parovi koji će se desantirati iz helikoptera tipa „gazela“ u vodu, izviđačka i protivdiverzantska upotreba ronilačkih parova i protivterorističkoj borbi.

Vežba

Vežba „Odgovor 2021“ – dejstvo snajperskih parova, padobranski i ronilački desanti, oklopna vozila
„Gledaćemo desantiranje timova za blisku borbu iz helikoptera H-145 uz korišćenje specijalnih konopaca, kao i različite vrste evakuacije pripadnika specijalnih snaga sa terena po završetku angažovanja“, ističe Mirković.

- Advertisement -

Major Vojske Srbije Milan Sudžuković navodi da će gledaocima posebno zanimljivo biti da će sve taktičke radnje i postupci koje izvode pripadnici 72. brigade za specijalne operacije biti sastavni deo bojevih gađanja.

„Bojna gađanja će se izvoditi na veoma malom prostoru iz mnogo vatrenog oružja. Biće podržavane jedinice sa topovima 12,7 milimetara koje će gađati preko vlastitih jedinica i kroz međuprostore, biće dejstvo snajperskih parova i to će se izvoditi takođe preko vlastitih jedinica, biće neutralisani ciljevi neposredno ispred upadnih timova pred sam ulazak u objekte dejstva“, rekao je Sudžuković.

Istakao je da će sve to biti atraktivno i nešto što do sada nije viđeno.

Pripreme za vežbu

Pripreme za vežbu „Odgovor 2021“
Ukazao je da će gledaoci na poligonu „Orešac“ moći da vide i dejstvo oklopnih borbenih vozila „miloš“, a biće prisutna i daljinski upravljiva bezposedna platforma „mali miloš“ ili „miloš m“.

„Takođe će dejstvovati sa mitraljezom 7,62 milimetara po ciljevima koji su postavljeni ovde u polju. Tako da su sve to sredstva koja ranije naši gledaoci nisu imali priliku da gledaju na malom ekranu“, zaključio je Sudžuković.

U vežbi učestvuje oko 1.500 pripadnika Vojske i Policije. RTS će direktno u subotu prenositi vežbu „Odgovor 2021“.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti