6.9 C
Belgrade
utorak, 13 aprila, 2021

PRAVI PEDAGOG, LJUBI GA MAJKA: Hoće da kažnjava decu koja skinu maske

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Maska u školama obavezna

„Ko skine masku u školi – suspenzija“

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je da će taj resor početkom sledeće nedelje predložiti medicinskom delu Kriznog štaba za suzbijanje epidemije koronavirusa više modela rada za narednu školsku godinu.

- Advertisement -

On je za Radio televiziju Srbije rekao da je cilj bezbednost, ali i dodao da je namera da se ne radi samo nastava na daljinu jer je to, kako je rekao, bilo nužno zlo u prvom periodu epidemije, već da se obogati taj model rada i povremenim odlascima dece u školu.Školske klupe neće biti ptrazne na jesen, FOTO: UnsplashŠkolske klupe neće biti ptrazne na jesen, FOTO: Unsplash


„Imamo više modela za razne situacije. Pretpostavka je da će sada ovaj pik koji uspemo da oborimo, biti održiv i da uz mere bezbednosti krenemo da se bavimo svim ostalim redovnim poslovima, ali da budemo disciplinovani“, kazao je ministar. 

Navodeći da su deca od prvog do četvrtog razreda „apsolutni prioritet“, Šarčević je rekao da misli da će oni morati više vremena da provedu u školi „nego ostali“ učenici.


„Imamo oko 22,5 odsto rdoitelja koji ne mogu da ostave dete do 12 godina jer oboje rade, a nemaju kući dedu ili babu niti im poslodavac ostavlja mogućnost rada od kuće“, rekao je ministar.

Roditelji da braju „u školi ili onlajn nastava“

- Advertisement -

Osim nastave uživo za roditelje je ostavljena mogućnost da biraju, te ako žele njihova deca mogu pratiti i nastavu onlajn, ali su u obavezi da dođu u školu da odgovaraju i dobiju ocenu.Mladen Šarčević FOTO: PrintscreenMladen Šarčević FOTO: Printscreen

“Kod nekog roditelja strah je veliki. Takođe, imate i porodice gde je neko pozitivan na virus korona, neko ima drugo oboljenje pa se plaše da će deca virus doneti iz kolektiva”, rekao je Šarčević i pojasnio da se već snimaju onlajn časovi.

Upitan kako će se obezbediti dovoljan broj učitelja i nastavnika ukoliko odeljenja moraju da se podele na maksimalnih 15 učenika, Šarčević je naveo da će biti angažovani svi školski resursi – učitelji iz boravka, ali i tehnološki viškovi koji dobijaju platu, a nisu raspoređeni.

“Tu su i školski psiholozi, pedagozi, bibliotekari, jer sada je prioritet da se nastava stavi kao osnova cele priče. Niko neće biti preopterećen, vodilo se računa da svi imaju 40 časova u radnoj nedelji”, naglasio je on.

Najveći problem biće organizovanje nastave u školama u Zapadnoj Srbiji – Sjenici, Tutinu, Novom Pazaru, gde je veliki broj učenika i manjak školskog prostora.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti