27.8 C
Belgrade
četvrtak, 16 septembra, 2021

POŽARI, EKSPLOZIJE, URUŠAVANJA: Slika Srbije prethodnih mesec dana! (VIDEO)

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Srbija je počela da plaća danak nestručnosti i neobrazovanosti stranački postavljenih kadrova po opštinama, javnim preduzećima i drugim javnim ustanovama, te smo u proteklim nedeljama bili suočeni sa ozbiljnim incidentima, požarima, vatri i urušavanjima koji su pretili da prerastu u katastrofe sa nesagledivim posledicama. I dok su usredsređeni na hvalospeve i ode Aleksandru Vučiću, a posao im je u drugom planu, građani plaćaju takvu politiku, kako zdravljem i ugroženim životima, tako i novcem.

EKSPLOZIJA U FABRICI „SLOBODA“ U ČAČKU

Početkom juna ove godine, u razmaku od samo dve nedelje, čačansku fabriku „Sloboda“ pogodile su dve eksplozije, koje su uznemirile građane. Na svu sreću, nije bilo žrtava, ali je bilo povređenih i nastala je ogromna materijalna šteta.

- Advertisement -

Iz kompanije „Sloboda“ saopštili su da je do požara i eksplozije došlo u izdvojenom delu fabrike, u prigradskom naselju Pridvorica, koji je predviđen za skladištenje i čuvanje elemenata za kompletiranje upaljača i gotovih proizvoda za municiju manjih kalibara.

Čačani danima nisu mogli mirno da spavaju, zbog straha od novih eksplozija, dok su domaćinstva oko fabričkog kruga puna gelera, granata i delova drugih ubojitih sredstava. 

Na kraju, sve se svelo na konstatacije Aleksandra Vučića kako je šteta od 1,5 do 2 miliona evra, koja je nastala, podnošljiva, naravno, jer je on neće platiti, već građani, te kako ubuduće mere obezbeđenja i zaštite na radu treba da budu na višem nivou.

- Advertisement -

Kako se „Sloboda“ bavi proizvodnjom municije različitih kalibara i nalazi se pod ingerencijom Vojske Srbije i Ministarstva odbrane, niko od nadležnih nije podneo ostavku ili poneo odgovornost.

POŽAR NA DEPONIJI U VINČI

U subotu veče, 7. avgusta, na deponiji u Vinči izbio je veliki požar koji je pretio da eskalira po svojim razmerama. Ipak, kolateralna šteta su bili Beograđani, koji su se danima gušili u smradu i toksičnom dimu koji se širio gradom.

Iako su gradske vlasti umirivale javnost tvrdnjama kako je požar pod kontrolom, a Zavod za javno zdravlje da nema opasnosti po živote ljudi.

Međutim, stručnjaci su upozorili da sagorevanje otpada dovodi do oslobađanja veoma toksičnih i kancerogenih materija kao što su dioksini i furani, a koliko je ovih materija bilo u vazduhu proteklih dana još uvek se ne zna.

Naravno, kao i u brojnim drugim slučajevima, niko nije preuzeo odgovornost za požar koji još uvek nije ugašen, a vlast je pokušala da optuži opoziciju za podmetanje požara.

Deponija u Vinči, koja se ubraja kao jedna od najvećih u Evropi, višedecenijski je problem, a naprednjačke vlasti su najavile njeno zatvaranje do kraja 2020. godine, dok su na sva zvona objavili kako su našli rešenje kroz ugovor o izgradnji regionalnog centra za tretman otpada u Vinči, sa konzorcijumom kompanija iz Francuske i Japana, koji još uvek nije realizovan.

POŽAR U KINESKOM TRŽNOM CENTRU U BLOKU 70

Sinoć je u večernjim satima izbio veliki požar u kineskom tržnom centru u Bloku 70 na Novom Beogradu. Tek nakon više od deset sati borbe, vatrogasne ekipe su uspele da ga lokalizuju. Nad tržnim centrom je i dalje gust crni dim, a potpuno gašenje vatre očekuje se za dva do tri dana.

U gašenju požara bilo je uključeno 127 vatrogasaca sa 50 vatrogasnih vozila, a situacija tokom noći je bila kritična i neizvesna, jer je vatra pretli da zahvati i okolne zgrade, a sam objekat u požaru je bio prepun robe i drugih zapaljivih stvari, a posebnu opasnost predstavljale su plinske boce koje su mogle da eksplodiraju. Na svu sreću, nije bilo žrtava, ali je očigledno da je materijalna šteta ogromna.

Kako su preneli mediji, na lice mesta je došao ministar unutrašnjih poslova, Aleksandar Vulin, a kako to obično i biva, niko neće poneti odgovornost i sve će pasti u zaborav za nekoliko dana.

URUŠAVANJE ZGRADE U VIDOVDANSKOJ ULICI NA VRAČARU

Sredinom prošlog meseca, u beogradskoj opštini Vračar došlo je do urušavanja zgrade u Vidovdanskoj ulici, jer je izvođač radova na susednoj parceli, čija je prethodna delatnost bila snimanje BDSM filmova, potkopao temelje.

Stanari su skretali pažnju na radove investitora, žalili su se kako im se zidovi tresu od radova, međutim niko nije reagovao. A pošto su i nadležni bili gluvi na njihove probleme, došlo je do najgoreg epiloga.

Dvadesetak dana pre urušavanja zgrade, stavljena je traka na radove u ovoj ulici, međutim, radovi su nastavljeni, a pretpostavlja se da sve ima veze sa otkazom koji je dobio Nebojša Marjanović, načelnik građevinske inspekcije za ceo Beograd.

Srpska prestonica se decenijama muči sa problemom divlje gradnje, a pod naprednjačkom vlašću ona dostiže vrhunac. Poslovi se daju sumnjivim investitorima, koji nemaju ni kadrovska ni materijalna rešenja za poslove koje obavljaju, a štetu, svakako, trpe građani, koji ostaju bez krova na glavom.

Srećno nam bilo u naprednjačkom „zlatnom dobu“, samo glave da spasimo.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti