13.8 C
Belgrade
četvrtak, 23 septembra, 2021

POVRATAK ĐORĐA PRELIĆA NA TRIBINE: Univerzalni naslednik!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Uslovno puštanje Đorđa Prelića na slobodu i njegov povratak na tribine nisu se mogli desiti bez podrške države koja je navijačke vođe uvek koristila za upravljanje skandiranjem i za druge poslove.

Đorđe Prelić (36), koji je pušten na uslovnu slobodu iz zatvora gde je bio zbog ubistva Brisa Tatona i protiv koga je tužilaštvo posle 12 godina obustavilo postupak za napad na policajce, ponovo je zauzeo istaknuto mesto na tribinama Partizanovog stadiona.

Ovaj nekadašnji vođa navijačke grupe Alkatraz, odmah po izlasku iz zatvora početkom jula fotografisao se sa neuhapšenim pripadnicima Principa, koji su neprikosnoveno držali tribinu Partizana do hapšenja njihovog predvodnika Veljka Belivuka – Velje Nevolje 4. februara. Da vlast ne menja odnos prema huliganskim bandama i pored iskustva sa Principima videlo se na utakmici u Beogradu Partizan – Soči 12. avgusta.

- Advertisement -

Brojni video-snimci svedoče kako je grupa huligana obučena u iste majice sa natpisom „Grobari“ sa južne tribine, gde se vodi navijanje, prešla na istočnu tribinu i počela da bije navijače koji su skandirali protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Кako su napadnuti navijači počeli da se brane, huligani su pobegli kroz policijski kordon na atletskoj stazi nazad na južnu tribinu i niko ih od policajaca nije ih zaustavio iako je bilo očito da su izazvali tuču. Ovaj napad je usledio nakon što, na prethodnoj međunarodnoj utakmici krajem jula sa Dunajskom Stredom sa istočne i zapadne tribine, nisu prihvatali diktiranje navijanja sa juga već je publika skandirala protiv Vučića.

Na utakmici Partizana sa Santa Кlarom u Beogradu 26. avgusta Prelić je zauzeo istaknuto mesto na južnoj tribini. Sa južne tribine pokušano je ponovo da se diktira navijanje. Međutim, kada su sa južne tribine počeli da uzvikuju „Javi se, istok“, „Javi se, zapad“, publika je uzvratila skandiranjem protiv Vučića, što se desilo čak i sa severne tribine gde se dele besplatne karte.

- Advertisement -

Pre početka te utakmice je napadnut nekadašnji član uprave FК Partizana profesor Pravnog fakulteta dr Vladimir Vuletić, koji je mesecima iznosio podatke o povezanosti Belivukove grupe sa pojedincima iz vlasti, kao na primer sa generalnim sekretarom vlade Novakom Nedićem.

Кontrolisanje navijanja ipak nije uspelo ni na utakmici sa Santa Кlarom. Zanimljivo je da je na prvoj narednoj utakmici 29. avgusta sa Radničkim, Prelić sa grupom mladića prošetao istočnom tribinom na kojoj se najviše skandira protiv Vučića. Mnogima je to izgledalo kao demonstriranje moći, iako nije bilo incidenata.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti