POVERLJIVI DOKUMENTI PENTAGONA: Srbija pristala da šalje oružje Ukrajini

Obavezno pročitajte

Srbija, jedina evropska zemlja koja je odbila da uvede sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, pristala je da snabde Kijev oružjem ili je već poslala oružje, navodi se u poverljivom dokumentu Pentagona, prenosi Rojters.

Dokument, skup odgovora evropskih vlada na molbe Ukrajine za vojno obučavanje i oružje, bio je među desetinama poverljivih dokumenata objavljenih na internetu poslednjih nedelja u onome što bi moglo biti najozbiljnije curenje američkih tajni proteklih godina, navodi Rojters.

- Advertisement -

Nazvan „Evropa/Odgovor na tekući konflikt Rusije i Ukrajine“, dokument sadrži liste pozicija 38 evropskih vlada u odgovoru na molbe Ukrajine za vojnu pomoć.

Lista pokazuje da je Srbija odbila da obezbedi vežbe ukrajinskim snagama, ali se obavezala da će poslati oružje ili ju je već poslala. Takođe se navodi da Srbija ima političku volju i vojnu sposobnost da obezbedi oružje Ukrajini u budućnosti.

Dokument je označen kao tajni i NOFORN (Not Releasable to Foreign Nationals), što zabranjuje njegovu distribuciju stranim obaveštajnim službama i vojskama. Datiran je na 2. mart i ima pečat kancelarije Združenih načelnika štabova.

Rojters nije mogao nezavisno da proveri autentičnost dokumenta. Kabinet predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Ambasada Ukrajine nisu odmah odgovorili na pitanja Rojtersa, kao ni Pentagon, koji je prethodno odbio da komentariše procurile dokumente.

„Ako je dokument tačan, ili pokazuje Vučićevu dvoličnost prema Rusiji ili je pod ogromnim pritiskom Vašingtona da isporuči oružje Ukrajini“, rekao je Januš Bugajski, istočnoevropski ekspert iz Džejmstaun Fondacije.

Ministarstvo pravde istražuje curenje, dok Pentagon procenjuje štetu nanetu nacionalnoj bezbednosti SAD.

Pentagonov grafikon je podelio odgovore na zahteve Ukrajine za pomoć u sledeće kategorije: zemlje koje su se obavezala da obezbede vežbe i oružje, zemlje koje su već obezbedile vežbe, oružje ili oba, zemlje sa vojnom sposobnošću ili političkom voljom da „obezbedi buduću pomoć u oružju“.

Austrija i Malta su jedine dve zemlje koje su označene sa „ne“ u svim kategorijama.

Proizvođač oružja Krušik iz Valjeva porekao je da snabdeva raketama ili drugim oružjem Ukrajinu. Vučić je tvrdnje nazvao „notornom laži“.

„Nismo poslali nikakvo oružje ni municiju Rusiji ni Ukrajini“, rekao je tokom svoje posete Kataru 5. marta.

Rojters nije mogao nezavisno da potvrdi autentičnost dokumentacije o pošiljci objavljene na Telegramu. Rojters navodi da je Vučić, od početka rata, „pokušavao da balansira između svojih veza sa Moskvom i svojim ciljem ulaska u EU“. Ali je Srbija jedina od 44 evropske zemlje koja nije uvela sankcije Rusiji, navodi Rojters.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

Mirno na severu Kosmeta, protesti Srba nastavljeni

PRIŠTINA – Na Kosovu i Metohiji noć je protekla mirno, a ispred opštinskih zgrada u Zubinom Potoku, Leposaviću i Zvečanu...

Još priča na sličnu temu