POVEĆANJE PENZIJA OD 1. JANUARA: Evo za koliko rastu

Obavezno pročitajte

Penzija raste

Beograd — „Od 1. januara 2021. godine biće povećanje penzija od 5,9 odsto po švajcarskoj formuli“, kazao je ministar finansija Siniša Mali u jutarnjem programu

penzija

Foto: Tanjug, Zoran Zestic

- Advertisement -

„Niko ne dovodi u pitanje stabilnost penzija, Srbija se pokazalo odgovornom kada je ekonomska politika u pitanju“, podvukao je Mali.

„Ogromnim paketom pomoći Sa 5,8 milijardi evra sačuvali smo radna mesta i proizvodne kapacitete, obezbedili da se rast nastavi posle korone“, dodaje ministar finansija.

Naveo je da je u utorak u okviru mera podrške isplaćena poslednja minimalna zarada, a da će 21. septembra biti isplaćene još dve minimalne zarade za novoosnovana preduzeća. Reč je o firmama koje su osnovane posle 15. marta, a najkasnije do 20. jula.

„U utorak smo imali prilive od PDV-a bolje od planiranih, tačnije 1,6 milijardi više od planiranog, što pokazuje da se oporavak nastavlja“, kazao je.

„Ove nedelje smo povećali minimalnu cenu rada za 6,6 odsto odnosno preko 2.000 dinara. Vodili smo računa da se realan standard radnika zadrži ili poveća“, rekao je i podsetio da je prošle godine minimalac povećan 3.000 dinara.

„Najveći teret tog povećanja će preuzeti država jer smo povećali neoporezivi deo sa 16.300 na 18.300 dinara“, dodao je Mali.

Povećanje minimalne zarade znači i povećanje ostalih zarada, kazao je ministar i podsetio da i u uslovima krize srpska ekonomija nema zatvaranjae fabrika, nema masovnog otpuštanja a ima nisku stopu nezaposlenosti od 7,3 odsto.

„Nećemo odustati od razvojnih projekata, programa Srbija 2020-2025“, istakao je Mali i dodao da sa te strane država radi maksimalno da sve obezbedi kako bi podtsakla rast privrede.

„Što se tiče rasta plata u javnom sektoru, čekamo septembar i oktobar na osnovu toga ćemo doneti odluku, odgovorno se bavimo ekonomskom politikom“, kazao je Mali.

SourceB92

Ostavite komentar

Najnovije objave

Telekom „izrazito nelikvidan“: Ogromni dugovi za struju, milioni za kamate i rasprodaja strateške imovine

Konsultant Bogdan Petrović i profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Dejan Šoškić istakli su u emisiji N1 direktno da...

Još priča na sličnu temu